Bård Vegard Solhjell er SV-broileren som på ingen måte har sluppet opp for andres penger å sløse bort: Direktøren for Norad er stolt av å gi 85 millioner kroner i støtte til det norske selskapet Scatec, som lover å utvikle hydrogenprosjekter i Afrika for noe av pengene – for er det noe Afrika trenger, så er det kompliserte, tekniske installasjoner med enormt vedlikeholdsbehov, som produserer litt energi som bare de rikeste vil ha råd til. Hvis det noensinne blir noe hydrogen da.

Scatec-sjef Terje Pilskog og Norad-direktør Bård Vegar Solhjell fremstår som perlevenner under Arendalsuka, og det er ikke så rart siden Norads støtte til Scatec er den største bevilgningen til et enkelt selskap noensinne. Alle er gode venner, kritikere og varslere er grundig rensket ut fra pengemølla, og alle hovedsstrømsmedia er passivisert. Da blir det fest!

Scatec ASA startet egentlig som et solcelleselskap, og er et klassisk eksempel på et selskap som har kastet seg på klimabølgen for å få ut så mye offentlige penger som mulig før klimaboblen kollapser. Derfor utvider de stadig portefølgen, og er nå «A leading renewable energy solutions provider», med flere anlegg i utviklingsland som Uganda, Filippinene, Malaysia, Vietnam og SørAfrika:

Etter å ha fått finansene i orden, har de startet konstruksjonen av et solkraft/batteriprosjekt i Northern Cape provinsen i SørAfrika under Risk Mitigation Independent Power Producer Procurement Programme (RMIPPPP). Scatec ASA er også involvert i et prosjekt sammen med Yara International ASA om å produsere grønn ammoniakk fra Oman. Og det nyeste på inntektsfronten er altså grønt hydrogen i Egypt.

«Fornybarselskapet» har inngått avtaler med selskapet Fertiglobe og Egypts Sovereign Fund. Avtalene innebærer utvikling og bygging av et grønt hydrogenanlegg fordi kontinentet har masse solskinn halve døgnet, og interessen for grønt hydrogen har vokst enormt på kort tid – ikke minst blant klimaprofitørene. Derfor «investerer» nå Norad nå for første gang i et hydrogenprosjekt gjennom et privat selskap, i et av verdens mest korrupte land.

Du kan være 97% sikker på at hverken Soljell eller Scatec ASA vil informere noen hvis og når disse kostbare energiprosjektene viser seg å bli en fiasko. Det er nemlig ikke så viktig. Det viktigste er at pengeflommen til klimatiltak fortsetter, og gjør noen få rike på andres bekostning.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.