Statkraft har besluttet å skrinlegge et planlagt prosjekt for produksjon av grønt hydrogen i Mo i Rana, og har som følge av dette kansellert en kontrakt med det norske hydrogenselskapet Nel.

Årsaken til beslutningen er at prosjektet «ikke er funnet kommersielt lønnsomt under dagens markedsforhold», skriver TU.no.

Hydrogenanlegget som var planlagt i Mo i Rana skulle etter planen benytte elektrolysører produsert ved Nels fabrikk på Herøya. Teknologien baserer seg på å bruke elektrisitet, fortrinnsvis fra fornybare kilder, til å spalte vann for å produsere hydrogen uten klimagassutslipp.

Bjørn Holsen, direktør for hydrogen i Statkraft, uttaler i en børsmelding fra Nel at «Vi har ikke klart å skape en kommersielt levedyktig modell for prosjektet i dagens markedsforhold.»

Avtalen med Nel gjaldt levering av en elektrolysør-enhet med en kapasitet på 40 MW og var verdt 120 millioner kroner da den ble signert i januar 2023.

Kontrakten ble den gang presentert som en del av en større satsing på grønt hydrogen i Norge, og Statkraft og Nel hadde et felles mål om å bidra til 2 gigawatt fornybar hydrogenproduksjon innen 2030.

Avtalen ble offentliggjort under et norgesbesøk av Tysklands visestatsminister Robert Habeck, noe som understreket prosjektets potensielle internasjonale relevans.

Selv om 40 MW er en betydelig kapasitet for ett enkelt hydrogenanlegg, kan det settes i perspektiv ved å merke seg at Norges samlede installerte effekt for vannkraft er rundt 34 GW.

Nel har i sin kvartalsrapport for første kvartal 2025 omtalt prosjektet i Mo i Rana som risikoutsatt. Kanselleringen reflekterer utfordringene mange grønne hydrogenprosjekter står overfor, primært knyttet til lønnsomhet, høye produksjonskostnader – spesielt for elektrisitet – og behovet for etablerte markeder og infrastruktur for transport og lagring.

Flere steder i verden har prosjekter opplevd forsinkelser eller blitt kansellert. Nylig valgte Norsk Hydro også å avvikle sin virksomhet innen grønt hydrogen, med henvisning til utfordrende markedsforhold.

Statkraft har imidlertid en bredere strategi for hydrogen og satser fortsatt på å utvikle grønne hydrogenprosjekter for industri og transport, både i Norge og internasjonalt. Selskapet ser grønt hydrogen som viktig for avkarbonisering og som et potensielt konkurransefortrinn for norsk industri på sikt.

Da kontrakten med Nel opprinnelig ble inngått i 2023, skapte planene en viss uro i regjeringen.

Daværende forskningsminister Ola Borten Moe (Sp) kritiserte prosjektet som «lysår unna å være forsvarlig eller fornuftig», men beklaget senere sine uttalelser.

For Nel kommer kanselleringen i en periode hvor selskapet også har opplevd utfordringer i det bredere hydrogenmarkedet, noe som blant annet har ført til en midlertidig stans i produksjonen ved deres fabrikk på Herøya.

Kanselleringen av prosjektet i Mo i Rana belyser de kommersielle hindringene for storskala grønn hydrogenproduksjon i dagens marked, til tross for de langsiktige ambisjonene for hydrogen som en del av energiomstillingen.

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.