Stigende boligpriser og økende renter har ført færre førstegangskjøpere inn på boligmarkedet enn på fem år.

Antall førstegangskjøpere har økt sammenhengende de siste fem årene, men ifølge en ny rapport fra Samfunnsøkonomisk analyse, NEF og Ambita, viser tallene nedgang for første halvår i år, skriver Dagens Næringsliv.

Blant dem som kommer seg inn, får langt flere unge hjelp av foreldrebanken.

Tall fra BN Bank viser at 16 prosent har foreldre som medlåntakere. I 2014 var andelen én prosent, ifølge bankens tall. En undersøkelse fra DNB viser at en av tre unge får hjelp fra familie for å komme inn i boligmarkedet.

– De fleste unge i pressområder får i dag hjelp for å komme seg inn på boligmarkedet, sier konserndirektør for personmarkedet i DNB, Ingjerd Blekeli Spiten til DN.

Boligforsker Jardar Sørvoll ved Oslo Met sier familieformue og sosial bakgrunn vil bli enda viktigere for unges suksess på boligmarkedet i årene fremover.

– Den geografiske dimensjonen må heller ikke glemmes – personer som kommer fra områder med lave boligpriser vil ha større problemer enn andre med å etablere seg i et glovarmt boligmarked som Oslo, sier han.

Husk å støtte Document også i sommer:

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

Kjøp Roger Scrutons bok “Konservatismen” fra Document Forlag her. Vi har trykket nytt opplag.

Kjøp Sir Roger Scrutons bok “Svindlere, svermere og sjarlataner” fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.