Libanon er det «sinteste» landet i verden etterfulgt av Tyrkia og andre land i samme region, ifølge Gallup Global Emotions Report – en fersk undersøkelse som analyserer følelser i over hundre land i verden.

Resultatene viser at 49 prosent av de spurte i Libanon jevnlig opplever sinne og hadde opplevet sinne dagen før undersøkelsen.

Tyrkia fulgte tett på med 48 prosent mens Armenia og Irak delte tredjeplassen med 46 prosent. På femteplass finner vi Afghanistan og på sjetteplass enda et land i Midtøsten, Jordan hvor raten av daglig sinte er på 35 prosent.

Mennesker i flere av de samme landene som opplever mye sinne, er også utsatt for høye nivåer av tristhet: Afghanistan, Libanon og deretter Tyrkia er de tre tristeste landene i verden. På listen over de som opplever mest stress ligger de samme landene i samme rekkefølge.

Historisk høydepunkt for negative følelser

Undersøkelsen av mennesker i 121 nasjoner fant at i 2021 nådde nivåer av stress, tristhet og ensomhet rekordnivåer (det høyeste siden Gallup begynte å spore emosjonell helse i 2006). Noen få funn:  

Undersøkelsen viser at negative følelser er på et historisk høyt nivå globalt: 

  • 41 prosent opplever høye nivåer av daglig stress 
  • 330 millioner voksne mennesker har ikke snakket med et familiemedlem eller en venn de siste to uker
  • Positive følelser som latter eller uthvilthet, er sjeldnere  
  • Land der sosiale relasjoner står sterkest – for eksempel nasjoner i Latin-Amerika – scorer høyest på positive følelser 

De glade tallene

På den gode side av skalaen er det mennesker i Island, Paraguay, Danmark, Irland og Kambodsja som mest regelmessig opplever glede. Der ligger Libanon, Afghanistan, Tyrkia og Egypt nederst på listen.

Det er amerikanske Gallup som står bak undersøkelsen og intervjuene er gjort i perioden slutten av 2021 til midten av 2022.

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» av Michail Bulgakov fra Document Forlag her.

Kjøp Oriana Fallacis bok her

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.