Barbara Baarsma. Stillbilde: Op1 / YouTube.

For å få ned CO2-utslippene bør alle innbyggere få tildelt identiske CO2-kvoter, som de ved behov kan kjøpe og selge, foreslår den nederlandske økonomi­professoren, banksjefen og tidligere regjerings­rådgiveren Barbara Baarsma.

Det var under en radiosending på nyhetskanalen BNR sist mandag at Baarsma tok til orde for de personlige CO2-kvotene, skriver den nederlandske nettavisen Metro:

Barbara Baarsma forklarte med sine egne ord hvodan hun ser for seg planen for CO2-utslippsrettigheter. Det er tydelig at hun er tilhenger av slike planer fordi vi alle slipper ut for mye CO2 og noe må gjøres med det.

«Hva om vi fordeler alle de gjenværende rettighetene vi har når det gjelder CO2 og andre drivhusgasser på alle?» foreslo hun. «Hver husholdning eller hver innbygger får et visst antall utslippsrettigheter, sånn at vi ikke slipper ut mer enn maksgrensen hvert år.»

Men hva om du ønsker å slippe ut mer, for eksempel fordi du flyr ofte? Baarsma har denne løsningen: «De som ikke ønsker å fly, for eksempel fordi de ikke har råd til det, kan selge utslippsrettigheter til meg, og skaffe seg litt mer penger på den måten. Slik kan de som også har en slunken lommebok, tjene noe på at vi blir grønnere.»

Baarsmas forslag er blitt møtt med skarp kritikk i sosiale medier. På Twitter hevder flere kommentatorer at den fremtredende økonomen baner vei for et nytt klassesamfunn.

Thierry Baudet, grunnleggeren av det konservative nederlandske partiet Forum for demokrati (FvD), har i flere år advart mot innføringen av et sosialt kredittsystem, og etter hans oppfatning er Baarasmas forslag helt i tråd med advarslene, skriver Metro.

Baudets partifelle Eva Vlaardingerbroek er heller ikke nådig:

Barbara Baarsma er professor i anvendt økonomi ved universitetet i Amsterdam og sjef for Rabo Carbon Bank, som blant annet driver handel med karbonkvoter.

Fra 2012 til 2019 var hun et fremtredende medlem av Sociaal-Economische Raad (SER), et rådgivende organ for den nederlandske regjeringen. Baarsma er en aktiv samfunnsdebattant, som ofte er å se på nederlandsk tv. I august i fjor skrev hun en kronikk om CO2 og landbruk for World Economic Forum (WEF).

Kritikken av Baarsmas forslag om CO2-kvoter er også omtalt i Nederlands største avis De Telegraaf.

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.