EU-parlamentet fordømmer Viktor Orban for talen han holdt i Romania nylig der han forsvarte blanding av folkegrupper innen Europa, men ikke utenfra. Bruken av ordet rase ga motstanderne vann på mølla. Selv tar Orban bråket med knusende ro.

– Vi, lederne av de politiske gruppene i EU-parlamentet, fordømmer sterkt den åpent rasistiske erklæringen fra statsminister Orban om å ikke ønske et «raseblandet folk», heter det i en uttalelse lørdag.

– Slike uakseptable uttalelser, som tydelig utgjør et brudd på våre verdier, verdier som også er nedfelt i EUs traktater, har ingen plass i våre samfunn, heter det videre i uttalelsen.

– Det er en verden der europeiske folk blander seg med ankommende fra utenfor Europa. Dette er en verden med raseblanding, sa han, og hevdet at dette sto i kontrast til situasjonen i Karpatbekkenet – et navn for landskapet omkring elvene Donau, Tisza, Drava og Sava i Sentral-Europa. Her blander ifølge Orban ungarere, rumenere og slovaker seg med hverandre.

– Vi er villige til å blande oss med hverandre, men vi vil ikke bli et raseblandet folk, sa Orban. (NTB)

Også jødiske organisasjoner blander seg inn. Deborah Lipstadt er Biden-regjmets utsending.

USAs spesialutsending mot antisemittisme Deborah Lipstadt sier hun er rystet. Hun mener Orban bruker en retorikk «som åpenbart minner om nazistisk raseideologi». (NTB)

Men Orban er uanfektet:

– Det hender at jeg snakker på en måte som kan misforstås. Holdningen min representerer et kulturelt og sivilisatorisk standpunkt, sa Orban under en pressekonferanse med Østerrikes statsminister Karl Nehammer torsdag. (NTB)

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.