Viktor Orban er kommet til Beijing etter Kyiv og Moskva og det er tydelig at han driver aktive fredssonderinger. Han gjør dette som EUs formannsland, selv om EU-ledelsen, USA og Kyiv protesterer heftig.

Skulle Orban sette i bevegelse en fredsprosess vil han stjele tordenen fra tilhengerne av krigspartiet.  Han får støtte av Xi Jinping.

Kinas president Xi Jinping sier verdenssamfunnet bør kjøle ned situasjonen i Ukraina så mye som mulig og legge til rette for direkte dialog mellom partene.

Xi kom med uttalelsen da han møtte Ungarns president Viktor Orban i Beijing mandag, melder kinesiske statlige medier.

Han sa også at verdens stormakter må ta i bruk positiv energi, og ikke negativ, hvis det skal skapes et forsiktig håp om våpenhvile i Ukraina. (NTB)

På et eller annet tidspunkt må fredsinitiativ vippe balansen og skape et momentum som taler i krigspartiets disfavør.

Orbans rundtur kommer rett før Nato-toppmøtet i Washington. Orban har tatt initiativet og ser ut til å ha tatt krigspartiet på sengen.

«Fredstokt 3.0» står det under et bilde som mandag morgen ble publisert på X/Twitter, og som viser Orban etter at han har kommet ut av flyet i Beijing. Her ble han møtt av Kinas viseutenriksminister Hua Chunying og andre representanter for Kinas regjering.

Ifølge den kinesiske statskanalen CCTV møtte han deretter Xi Jinping på Diaoyutai statlige gjestehus. Det er bare to måneder sist gang de to møttes, da Xi var innom Ungarn i forbindelse med en tur til Europa.

Etter møtet la Orban ut en melding på Facebook der han skriver at det å få en slutt på krigen «avhenger av tre verdensmakter, USA, EU og Kina» – i tillegg til Ukraina og Russland. Innlegget viser et bilde av Orban og Xi som gir hverandre et håndtrykk.

Han la også ut en melding på X der Kina hylles som en viktig aktør i fredsarbeidet mellom Ukraina og Russland, og der han fastslår at det er dette som er grunnen til at han møtte Xi.

– Vi setter stor pris på deres fredsinitiativ når det gjelder konflikten hos Ungarns nabo, skriver han. (NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.