Svenske kriminelle kontrollerer ikke bare gatene. På Tiktok spres det nå klipp av fanger som fester mens de sitter inne.  I klippene kan man se hvordan de innsatte drikker alkohol og spiser pizza. Opptakene er fra klasse 3-institusjonen Östragård i Vänersborg.

Det handler om fem klipp publisert på Tiktokkontot Banditerna3. Klippet har blitt bredt distribuert og har gått viralt. Klippet har blitt sett over en halv million ganger på plattformen. Mennene som sees i klippene viser frem håndklær, sengetøy og andre ting med Kriminalomsorgens emblem.

Ifølge kriminalomsorgen er det en rekke regelbrudd som skjer i klippene.

– Vi ser svært alvorlig på at dette har skjedd. Ikke minst på grunn av den tillitskaden det medfører, sier kriminalomsorgsdirektør Pauline Hagberg, til Expressen.

I et av klippene sitter en gruppe innsatte inne i en av Kriminalomsorgens boligrom med lystgassballonger i hendene. På bordet står en whiskyflaske, en colaflaske og pappkopper. Et annet klipp viser en gruppe menn som spiser pizza og kebabruller. I tillegg til alkohol kan man også se en hjemmelaget tatoveringsmaskin og i mange av klippene roter innsatte mye og i noen av klippene som kalles muckfest, kaster de innsatte vann på en sovende mann og sprayer ned en annen med en vannslange .

Til Expressen sier Pauline Hagberg at filmene nå er kjent og at mobiltelefoner, alkohol og mat er beslaglagt ved arresten.

– Disse filmene ble kjent for meg i fjor. Det som har skjedd er at klientene ulovlig har smuglet inn en mobiltelefon og dokumentert ting de har gjort, sier kriminalomsorgsbetjent Pauline Hagberg.

Til Expressen sier Hagberg at materialet som er funnet er klart lovstridig.

– Vi har klart å få en del saker som er helt i strid med reglene og som vi jobber aktivt med å etterforske, sier Hagberg.

– Vi har beslaglagt mobiltelefoner, alkohol og mat den siste måneden. Jeg kan ikke garantere at alt er funnet, men vi er veldig nære sikkerhetsmessig akkurat nå, ikke minst på grunn av dette.

Östragård er en klasse 3 institusjon, en såkalt åpen institusjon. På grunn av sin sikkerhetsklasse har anlegget verken murer eller gjerder. I stedet overvåkes fangene ved hjelp av fotlenker. Dette gjør at Kriminalomsorgen har mindre kontroll på hva som bringes inn i lokalene sammenlignet med høyere sikkerhetsklasser.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.