Kaotisk hensetting av elsparkesykler i Oslo sentrum. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Sverige innfører forbud mot elsparkesykler på fortau og gangveier fra 1. september. Det blir forbudt både å kjøre og parkere slike sykler på disse stedene.

NTB-TT melder om de nye og innskjerpede reglene Sverige nå innfører for all bruk av elektriske sparkesykler.

Det er infrastrukturminister Tomas Eneroth som opplyser om endringene som innføres.

Eneroth sier at kjøring av elsparkesykler på fortau og gangveier skaper økt risiko for ulykker, og at det derfor er slutt på slik kjøring.

– Jeg har sett hvordan eldre og funksjonshemmede blir svært nervøse når elsparkesykler fyker forbi i høy hastighet, sier han og legger til at det ikke er en menneskerettighet forsøple med elsparkesykler.

Regelen trer i kraft samtidig med at det blir forbudt å hensette elsparkesykler på gang- og sykkelbaner. Man kan risikere bøter for å kjøre på gangveier med elsparkesykkel.

Debatten om disse elektriske sparkesyklene har vært het også i Norge, og tidligere samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) fikk mye kjeft for tafatt håndtering av saken.  Document omtalte dette ved flere anledninger.

Striden om utleie av elsparkesykler i byene har tilspisset seg. Det meldes om tilnærmet kaos, økende utrygghet på fortau og gater samt mange stygge personskader, skrev Document.

Fortsatt er det en del politisk støy omkring dette temaet her i landet. Det er hard og høylytt motstand mot tilnærmet fri og uhemmet ferdsel for elsparkesyklene, noe som blant annet kommer til uttrykk i store, aktive grupper i sosiale medier.

Men i Sverige har altså politikerne nå tatt det grepet mange venter på at også norske myndigheter skal ta, nemlig innføring av klare begrensninger i den mest omstridte bruken av disse syklene.

Les også: 

Sparkesykkel­kaoset i ferd med å bli en skandale for samferdsels­minister Hareide

God sommerlesning:

Nyhet fra Document forlag, bestill i dag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bestill også:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Ny bok fra Kjell Skartveit

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.