Fra søndagens folkeavstemning i Paris. Foto: AP Photo/Thibault Camus

En folkeavstemning i Paris viste overveldende flertall for å forby elsparkesykler. Ordføreren har lovet å respektere resultatet, så nå forsvinner etter alt å dømme de omstridte syklene fra bybildet.

Paris var blant de første større byer til å fylles opp med elsparkesykler. Men nå ser det ut til å være slutt. En massiv majoritet av byens innbyggere ville rett og slett bli kvitt dem.

NTB-TT-AFP melder om saken.

Ordfører Anne Hidalgo fra sosialistpartiet har lovet å respektere resultatet av folkeavstemningen søndag. Nesten 90 prosent stemte nei til å tillate utleie av elsparkesykler, opplyser kontoret hennes.

Etter at elsparkesyklene dukket opp, har de blitt populære som fremkomstmiddel på kortere strekninger, særlig blant unge.

Men de har også møtt motbør fra mange, både i Paris og andre byer, også i Norge. Folk har klaget over uvettig kjøring og sparkesykler som ligger slengt overalt, og det har vært mange ulykker med slike sykler involvert.

I Norge har blant annet legevakter og sykehusenes akuttavdelinger meldt om stygge skader etter store og små ulykker med elsparkesykler. Se sak under.

I Paris siste er det forsøt å løse problemene gjennom strengere regulering, blant annet med krav om parkeringssoner. Etter en ganske kaotisk start i 2018, er det også kommet restriksjoner på farten og på hvor mange selskaper som får leie ut sparkesyklene.

Dette kan minne om situasjonen i blant annet Oslo.

Et forbud i Paris vil ikke omfatte private sparkesykler, men de utgjør et nokså begrenset antall i forhold til det mylderet som har vært av utleiesykler.

Flere franske byer er ventet å følge etter dersom pariserne går inn for et forbud. Hele utleiebransjen kan bli mer eller mindre borte.

Nå står sesongen for slike kjøretøy for døren også her i Norge, og det er uvisst om myndighetene her vil la seg inspirere av  det franske initiativet til å rydde opp i det mange ser som en uting i bybildet.

Les også: 

Oslo-leger vil ha låste elsparkesykler om natta

 

Bestill fra Document:

Kjøp Kents bok her!

Kjøp flere gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.