Facebooks grunnlegger setter opp et nådeløst tempo for å presse Big Tech-giganten videre i jakten på det nye internettet, den virtuelle virkeligheten Metaverse. Mark Zuckerberg samler nå troppene til massiv innsats.

Nylig kalte han inn sine viktigste ledere fra hele verden til et møte i San Francisco Bay Area, for å diskutere fremgangen i utviklingen av den nye appen, som etter planen skal forandre hvordan brukerne surfer på internett.

I ukesvis før møtet sendte Zuckerberg ut memos og kravlister.

Some executives — who had to read a 122-page slide deck about the changes — were beginning to sweat at the unusual level of intensity, they said.

Zuckerberg er i ferd med å reorganisere og trimme organisasjonen. Han har gjort omrokkeringer i ledelsen, kuttet i frynsegoder og gjort det klart at ansatte som ikke presterer skal vekk.

Those who are not on board are welcome to leave, he has said.

Avdelingsledere blir forklart alvoret i instrukser med titler som «Operating With Increased Intensity». Alt for å virkeliggjøre drømmen om Metaverse.

Facebook overgår marerittet Orwell forutså, det digitale tyranniet skal innføres

Suksess er ingen garanti. Facebook mister brukere, inntektene stuper og aksjekursen har gått på en smell. Ungdommen bruker andre apper, som kinesiske TikTok. Facebook må fornye seg eller dø ut. Zuckerbergs strategiske løsning er Metaverse.

Zuckerberg er hyperfokusert, og krever det samme av sine ledere og ansatte. Han har omplassert tusenvis av ansatte i ulike team som skal utvikle hardware og operativsystemer for Metaverse.

– It’s an existential bet on where people over the next decade will connect, express and identify with one another, sier Matthew Ball.

Ball har i mange år jobbet som tech-ingeniør og har skrevet en bok om Metaverse.

Men satsningen på Metaverse koster, avdelingen som produserer hardware tapte 3 milliarder dollar i første kvartal. Og de økonomiske utsiktene globalt skaper uro.

So, Mr. Zuckerberg has kicked his company into overdrive with a strong message: It’s time to do more with less.

Meta har redusert antall nyansettelser fra 12.000 til 6.000. Feite budsjetter slankes. Ansatte må prestere, eller forsvinne. Zuckerberg sa i et møte med ansatte at mange trolig ikke vil takle presset og velge å slutte, og det er helt greit for ham.

– Realistically, there are probably a bunch of people at the company who shouldn’t be here.

Ledere får beskjed om å evaluere sin stab grundig, og renske vekk de overflødige. I memoet «Operating With Increased Intensity» står det blant annet:

If a direct report is coasting or a low performer, they are not who we need; they are failing this company. As a manager, you cannot allow someone to be net neutral or negative for Meta.

Strategien for den klassiske Facebook-appen ser ut til å være å nærme seg TikTok, med et større fokus på videoer. Det investeres tungt i video og oppdagelse.

Samtidig jobber Meta på spreng for å utvikle kunstig intelligens (AI), samt å forbedre sine algoritmer slik at brukerne ledes til engasjerende innhold uten at de behøver lete.

Hvis Zuckerberg lykkes med sin drøm om å utvikle en realistisk virtuell verden, er det nesten ingen grenser for hvordan han kan manipulere mennesker over hele verden. Kanskje hastverket bare skyldes økonomisk press, i en verden truet av økonomisk krise og resesjon, og med et selskap som står overfor et veiskille som kan føre til triumf eller undergang.

Men kanskje er det valget i 2024 som skaper den nesten paniske stemningen i Meta. Zuckerberg vil gjøre alt for å forhindre at Donald Trump returnerer til Det hvite hus. Med nesten 3 milliarder brukere verden over har han verden i et ballegrep, enn så lenge.

Tidligere har Facebook testet ut såkalte beta-versjoner på enkelte utvalgte grupper før man ruller det ut til alle brukere. Men denne gangen mottar alle 2,93 milliarder brukere oppdateringen samtidig.

It is a sign, some Meta employees said, of just how much Mr. Zuckerberg means business.

Så får vi se, om Mark Zuckerberg er kaptein på Titanic, eller pilot på fugl Føniks.

‘Operating With Increased Intensity’: Zuckerberg Leads Meta Into Next Phase

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.