En gruppe migranter som har krysset grensen til USA fra Mexico langs Colorado-elven, går langs County 14th Street i Yuma Valley i Arizona den 6. desember 2021. Foto: Randy Hoeft / Yuma Sun via AP / NTB.

Etter flere måneders overveielser har Facebook besluttet ikke å slå ned på brukere som henvender seg til menneske­smuglere på den sosiale medieplattformen. Det går frem av et internt dokument fra selskapet, som nå kaller seg Meta, som er lekket til Washington Free Beacon.

Beslutningen går imot krav fra grupper som bekjemper menneskehandel, som hadde oppfordret selskapet til å slå ned på denslags virksomhet, skriver det amerikanske nyhetsmagasinet.

Facebook/Meta sier at selskapet vil slå ned på smuglere, men ikke på dem som søker smuglernes tjenester, da dette ville hemme deres evne til å utøve sine menneskerettigheter.

In an internal announcement of Meta’s «human smuggling policy» obtained by the Free Beacon, the company concluded that a crackdown on human smuggling solicitations would hamper the ability for people to use the platform «to seek safety or exercise their human rights.» The company said it will maintain its current policy, which prohibits users from offering human smuggling but allows them to solicit smuggling services.

Blant partene selskapet har rådført seg med, finnes NGO-er i migrasjonsbransjen:

Meta said it reached its policy decision after five months of deliberation that sought out «global perspectives and a broad range of expertise.» No specific organizations or groups are named, although Meta said they included «NGOs working with migrants» and «former border enforcement officials.» Ultimately, more stakeholders advised the company to allow the solicitations, it said.

Selskapets resonnerer på en måte hvor det tar i betraktning hva det selv kan foreta seg for å motvirke de negative konsekvensene av sine egne beslutninger:

«We observed that a slight majority of stakeholders favored allowing solicitations of smuggling services for reasons associated with asylum seekers,» the memo reads. «We decided that this was indeed the best option since the risks could be mitigated by sending resources, whereas the risks of removing such content could not be mitigated.»

In order to «mitigate the risks» from allowing migrants to seek smugglers on its platforms, Meta said it «proposed interventions such as sending resources to users soliciting smuggling services.»

Det er imidlertid uklart hva slags «ressurser» det siktes til, skriver Washington Free Beacon.

The company said it would allow «sharing information related to illegal border crossing.»

Menneskesmuglere har benyttet Facebook svært aktivt som arbeidsredskap:

An April 2021 report from the Tech Transparency Project identified a surge in Facebook groups devoted to human smuggling. Meta’s new policy comes as more migrants attempt to illegally cross into the United States than at any point in the country’s history.

Facebooks praksis har avstedkommet kritikk fra republikansk hold i USA:

Republican lawmakers have criticized Meta’s practice of tolerating human smuggling on its platforms. In May 2021, Rep. Kat Cammack (R., Fla.) wrote a letter to CEO Mark Zuckerberg sharing posts she found on Facebook from potential human smugglers.

«It is unacceptable for an American company to allow a criminal enterprise to use your platform to freely encourage and facilitate criminal activity,» Cammack said in the letter.

Innhold som tilbyr eller medvirker til menneskesmugling, blir fjernet, lød selskapets respons.

 

 

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

 

 

Fant du ikke denne saken på Facebook? Følg oss på MeWe.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.