Liz Truss er storfavoritt til å bli britenes nye statsminister. Men det spørs om hennes siste utspill vil gjøre henne mer populær. Hun foreslår nå å straffeforfølge menn som plystrer etter kvinner på gaten.

Slik skal Truss bekjempe kvinnehat på offentlige steder. Hvordan det å plystre etter en kvinne er et uttrykk for hat er litt vanskelig å forstå. Det kan godt være at mange kvinner oppfatter det som ubehagelig, men kan det kalles hat? Er det ikke egentlig et litt malplassert og muligens smakløst forsøk på å gi et kompliment om kvinnens utseende?

The foreign secretary said she would make it an offence to harass women on the street as she paid tribute to Sarah Everard, the 33-year old woman who was kidnapped and murdered by a police officer as she was walking home in London last year.

Så for å forhindre at politifolk kidnapper kvinner på gaten og dreper dem, så skal Truss straffeforfølge håndtverkere og andre arbeidere, som ifølge stereotypen er den typiske skyldige hvis noen plystrer etter en kvinne på gaten.

Priti Patel vil undersøke om politiets feilgrep har delansvar for drapet på Sarah Everard

Å sørge for at kvinner føler seg trygge på gatene er enhver regjerings plikt, og det er bra at britene utformer et arbeidsdokument, Tackling Violence Against Women and Girls Strategy, etter drapene på Sarah Everard og flere andre kvinner.

Men i konsultasjonene har myndighetene vært usikre på om det er en god idé å kriminalisere trakassering av kvinner i offentligheten, selv om presset fra opinionen er stort.

Truss said today that she would press forward with the plans if she became prime minister.

– Over the last two years our nation has been shocked by a number of high-profile murders of women, many here in London. It is the responsibility of all political leaders, including us in Westminster and the mayor of London to do more.

– Violence against women and girls doesn’t have to be inevitable. Women should be able to walk the streets without fear of harm and perpetrators must expect to be punished.

De fleste kan være enige i det Truss sier her. Men hvis spennvidden strekkes for langt blir loven meningsløs. Er det virkelig skadelig om noen plystrer etter deg på gaten?

Frankrikes likestillingsminister Marlene Schiappa foreslo noe lignende i 2018, da hun ville innføre bøter for trakassering av kvinner.

Trakasseringen, som spenner seg fra å plystre etter en kvinne til å følge etter henne på t-banen, skal straffes med bøter på opptil 7500 norske kroner.Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.