I opptakten til det som trolig ender med et forsøk på å bli Demokratenes kandidat til presidentvalget, fikk Californias guvernør Gary Newsom (D) en bisarr idé: En reklamekampanje hvor han skryter av at California er USAs frieste delstat.

I kampanjen angriper han Floridas guvernør Ron DeSantis. Tanken er vel at hvis Newsom mot all formodning skulle vinne primærvalget for Demokratene, vil DeSantis bli en mulig motstander i presidentvalget høsten 2024.

Men ifølge historikeren Victor Davis Hanson er det liten grunn til å skryte av California som en fri stat. Med sine høye skattesatser og lammende reguleringer kan man argumentere for at California faktisk er den minst frie delstaten i USA, skriver Hanson.

In return for these steep costs, the state’s public institutions, infrastructure, and services are among the country’s worst.

Motorveiene er elendige og livsfarlige. Highway 99, som går gjennom Central Valley, er en av de dødeligste veiene i USA.

Over halvparten av alle hjemløse i USA holder til i California, det samme gjelder for en tredjedel av alle som lever helt eller delvis på velferdsordninger. I San Francisco har man en egen avdeling som har som oppgave å samle inn de enorme mengdene med menneskelig avføring fra gatene.

En femtedel av innbyggerne i California lever under fattigdomsgrensen, og over en fjerdedel av innbyggerne er ikke født i USA.

California public school test scores consistently fall among the bottom 10 states. San Francisco has the highest per capita property crime rate in the country.

Statsadvokater som San Franciscos Chesa Boudin og hans kollega i Los Angeles, George Gascón, har ved hjelp av subsidier fra George Soros mer eller mindre ødelagt byene, ved å underminere rettssystemet. Kriminaliteten skyter i været, og de kriminelle som pågripes sendes rett ut på gata igjen.

Boudin er nå avsatt, og Gascón forsvinner nok ut i høst.

Statsadvokaten i San Francisco Chesa Boudin tilbakekalt av velgerne

Vanlige borgere må tåle usikre veier, og det er farlig å bevege seg rundt i de skitne og giftige bymiljøene. Risikoen for å bli utsatt for ran eller vold er større enn noensinne. Det er ikke trygt å parkere bilen på gatene. Og skolebarna lider i de offentlige skolene.

The destruction of these freedoms is in direct proportion to the confiscatory taxes that the state collects—the highest bracket of income and gasoline rates in the nation, among the highest sales taxes, and property taxes that soar due to inflated assessments in spite of a 1978 state constitutional amendment.

I tillegg må man tåle at manglende vedlikehold av kraftsystemet nå øker risikoen for strømbrudd. Staten har ikke bygget et nytt vannreservoar på nesten 40 år. Og skogbranner herjer delstaten.

Klimahysteriske politikere skylder på global oppvarming. Men forklaringen er manglende vedlikehold av skogen. Man lar undervekst vokse fritt, av hensyn til insekter og fugler. Men når det først brenner, er dette knusktørre krattet bensin på bålet.

Newsom ferierer selv i Montana, selv om han uttrykker en slik forakt for denne «homofobiske» delstaten at han nekter å dekke reisekostnader for offentlig ansatte som deltar i konferanser der.

Hykleriet er skrikende, slik vi så da Newsom festet uten munnbind på en av verdens dyreste restauranter mens befolkningen opplevde drakoniske nedstengninger og tøffe munnbindkrav.

California tømmes for skattebetalere, som erstattes av illegale migranter. Resultatet er en økonomisk katastrofe.

So it’s Orwellian for Newsom to brag about a “free” California that supposedly will entice Floridians or Texans. In truth, over the last decades, hundreds of thousands of Californians and billions of dollars of wealth fled the now-inert California for a far freer Florida and Texas, among other states.

Så når Newsom retter pekefingeren mot DeSantis, er vi egentlig vitne til en projisering. Godhetsposering og politisk korrekthet hjelper ikke innbyggere som ikke føler seg trygge, og må velge mellom å kjøpe mat eller drivstoff.

California Dreaming har blitt til et rent mareritt.

Gavin Newsom’s Weird Idea of ‘Freedom’ Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.