Kunstneren Carl Johannes Andreas Adam Dørnberger (1864-1940) flyttet inn i huset i Strandgata 15a i Son i 1896, og bodde der frem til sin død. I 1899 fikk han bygget eget atelier i husets annen etasje. Han var omgangsvenn av Edvard Munch og Axel Gallén (-Kallela), som begge malte portretter av ham. Hans interesse for litteratur og litterater kan spores gjennom bevarte sitater som han malte rundt omkring på dører og karmer. Hans Jæger besøkte huset i 1887. I Paris hadde han hørt til kretsene rundt Paul Verlaine og Emile Zola.

Man trenger ikke oppholde seg lenge i Dørnbergerhuset for å forstå at mannen som bodde der var eksentriker, hissigpropp og en samler av rang. Hans omfattende samling finere antikviteter er for lengst blitt solgt. Men et egenprodusert advarsel-skilt, et innrammet forelegg og gjenværende snurrepiperier er blitt bevart, og vitner fortsatt om det.

Etter et dramatisk kjærlighetsforhold, en opprivende skilsmisse og et fengselsopphold virket han stadig mer isolert og paranoid. Han bar rundt på sine to pistoler «Kitty» og «Kittys broder», og unnlot heller ikke å bruke dem dersom han mente det var nødvendig. I 1921 skjøt han den unge datterens beiler, kontorsjef Hurum, ble kastet i fengsel, men senere frikjent i lagmannsretten, angivelig fordi han «hadde skutt for å gjelde, ikke for å drepe». I 1925 ble han dømt til å betale en bot på kr. 100,-, etter å ha kastet en stol ut av et vindu i Pilestredet.

Kulehullene er fortsatt synlige flere steder i huset. Fra sengen skjøt Dørnberger en salve til ære for områdets lensmann.

Om Dørnberger er historiene mange. En gang falt han ned i et hull i Oslos gater og ba vitner sende bud, ikke på en lege, men på en snekker, ettersom det var trebenet hans som knakk. En annen av dem, gjengitt på wikipedia, vil ha det til at han i 1904 tok han turen fra Son for å besøke brennevinsutsalget i Hølen. Der havnet han i krangel, trakk en av sine pistoler og fyrte av et skudd som traff en rødvinsflaske. Bestyreren trodde han var truffet og skjøt tilbake med sin egen revolver. De to skal ha skutt på hverandre inntil Dørnberger traff et fat med cognac, og det ble inngått våpenhvile for å redde de edle dråper.

Lensmannen kom til, men avsluttet saken etter å ha fått et glass cognac på husets regning.

Noen visuelle inntrykk fra Dørnberger-huset (Foto: Jonas Haugsvold):

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.