Russlands president Vladimir Putin. Foto: Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

President Vladimir Putin vil gi alle ukrainere rett til å søke russisk statsborgerskap og lover at prosessen vil gå raskt. Forkastelig påfunn, mener Ukraina.

Mandag undertegnet Putin et presidentdekret som sikrer «alle innbyggere av Ukraina» rett til å søke russisk statsborgerskap «på forenklet vis». Dette opplyses av NTB-AFP.

Retten gjelder ifølge dekretet også innbyggerne i de to selvproklamerte republikkene Luhansk og Donetsk i Øst-Ukraina, der russiskstøttede separatister styrer, melder det statlige russiske nyhetsbyrået Ria Novosti.

Russland invaderte nabolandet Ukraina 24. februar, og har siden befunnet seg i en blodig krig med nabolandet, der massive ødeleggelser og store, sivile lidelser er en del av bildet.

Det er per i dag svært uklart hvordan denne krigen vil ende, men lite tyder på at den vil gi noen av partene grunn til å feire noe som  helst.

Det nye «tilbudet» fra den russiske presidenten mottas uansett ikke med begeistring av Ukrainas politiske ledelse:

– Det nevnte dekretet er nok en undergraving av Ukrainas suverenitet og territoriale integritet, i strid med folkerettens normer og prinsipper, sier utenriksdepartementet i Kyiv.

– Ukrainere trenger ikke Putins statsborgerskap, og forsøk på å innføre det med tvang er dømt til å mislykkes, sier Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba.

Han kaller mandagens dekret for verdiløst og et bevis på Putins «aggressive appetitt».

Les også: 

Putin trekker sammen styrker ved Ukrainas grenser, men de har gammelt utstyr

Sommer er tid for å lese gode bøker:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Nyhet fra Document forlag, bestill i dag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.