Den antatte gjerningsmannen på Fields er «kjent av psykiatrien», opplyste dansk politi på en pressekonferanse mandag morgen. De beskrev masseskytingen som en gal manns verk. Det er ikke noe som underbygger at det var en terrorhandling, sa politileder Søren Thomassen. Det lyder merkelig all den stund selve handlingen oppfyller definisjonen på terror – spre stor skrekk i befolkningen.

Hendelsen har skaket hele Danmark.

Men politiet mener at gjerningsmannen ikke har hatt noe politisk eller religiøst motiv.

Våpnene han brukte var lovlig registrert, men de var ikke hans.

22-åringen hadde med seg en rifle og en kniv. Han hadde også hatt tilgang til en pistol.

Ekstrabladet kan fortelle at han var medlem av en skytterklubb på Amager. Det kan forklare våpenbesittelsen. Avisen beskriver en person preget av psykiske problemer og narkotikamisbruk. Tett opp til drapene la han ut flere videoer på YouTube der han peker riflen mot sitt eget hode.

Document så en av videoene søndag. Det er merkelig at mediene ikke omtaler disse videoene og innholdet. Det er som om man ikke vil formidle det som ikke passer i et skjema. De er nå fjernet fra YouTube, men videobloggere har lastet dem ned.

Det var meget ubehagelig å se en ung mann peke geværet mot sitt eget hode og ta etter avtrekkeren.

På YouTube var der desuden på mandens youtubekonto opdateret flere videoplaylister. Titlerne på playlisterne, som man på YouTube selv navngiver, er ‘Feeling Sad’, ‘Killer Music’, ‘Last Thing to Listen to’ og ‘The Meme’.

Under rækken af de uploadede videoer står der skrevet ‘Quetapine doesn’t work’.

Quetiapin er et antipsykotisk lægemiddel til behandling af psykotiske tilstande. Det anvendes til behandling af skizofreni, bipolar affektiv sindslidelse (mani) samt til svær depression. Desuden bruges det i narkotikaafvænning.

Man kan undres over at politiet ikke kommenterer disse opplysningene som allerede søndag var kjent. Det ville bidra til å dempe frykten, om ikke sorgen.

https://ekstrabladet.dk/krimi/formodet-gerningsmand-det-ved-vi-om-ham/9326937?ilc=c

Det ble opplyst at de som ikke er alvorlig såret, ikke ble skutt på Fields. Søndag ble det sagt at det var skutt andre steder i København.

De tre dræbte er: En 17-årig dansk mand, en 17-årig dansk kvinde, en 47-årig mand med russisk statsborgerskab.

Fire ramt af skud, en dansk mand på 40 år, en dansk kvinde på 19 år og to svenskere på 50 og 16 år. Alle i alvorlig tilstand, oplyser politiet. Flere lettere tilskadekomne.

Politiet tror alle ofre var tilfeldige.

Thomassen sa det florerer med spekulasjoner om at det var et rasistisk motiv, men de har ikke noe å gå på som tyder på det.

»På sociale medier florerer det også, om der skulle være et racistisk motiv eller en anden form for motiv til det her, men det kan vi ikke sige, at vi har noget, der underbygger her og nu,« siger han:

»Men det kan jo komme.«

Liksom i andre land er terror blitt et politisk spørsmål. Det vanskeliggjør politiets arbeid.

22-åringen ble raskt pågrepet. Politiet fikk melding om skyting 17.36. Han ble pågrepet 17.48 og det skjedde  på »udramatisk vis«.

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 


.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.