Om lag 13 prosent av gasseksporten til utlandet vil falle bort hvis det ikke blir enighet med Lederne før streiken trappes opp, ifølge Norsk olje og gass.

Rundt 13 prosent av den totale gassproduksjonen på norsk sokkel blir stengt ned, opplyser organisasjonen. Det tilsvarer 292.000 fat oljeekvivalenter om dagen. Streiken fører også til tapt oljeproduksjon på 130.000 fat om dagen.

– Norge er kjent som en pålitelig og stabil leverandør av naturgass til Europa i en tid med uro og usikkerhet. Konsekvensen av denne streiken er svært alvorlig, særlig for Storbritannia som får mye av gassen sin fra Aasta Hansteen, sier Kolbjørn Andreassen, kommunikasjonsleder for arbeidsliv og operative forhold i Norsk olje og gass, til NTB.

Partene kan fortsatt komme til enighet før streiken starter, men Lederne opplyser til NTB at de ikke har fått noe konkret på bordet fra arbeidsgiversiden ennå.

Flere felt stenges ned

Lederne har varslet at de fra tirsdag tar ut 74 medlemmer på Gudrun, Oseberg Sør og Oseberg Øst i streik. Alle de tre feltene vil måtte stenge ned.

En ny varslet opptrapping dagen etter tar ut 117 medlemmer på Heidrun, Aasta Hansteen og Kristin. Alle disse feltene vil også måtte stenge produksjonen, mens Tyrihans må stenge som følge av at Kristin stenger, ifølge Norsk Olje og Gass.

Medlemmene i Lederne stemte nei til meklingsresultatet i en uravstemning torsdag.

– Jeg har ikke noen kommentar til hvor mye gasseksport som rammes. Vi på arbeidstakersiden benytter oss kun av de avtalte virkemidlene når enighet ikke oppnås. Arbeidsgiverne vet godt at dette kunne bli konsekvensen, sier forbundsleder Audun Ingvartsen i Lederne til NTB.

– Lederne håper begge parter kan vise stor nok vilje til å finne løsning når våre medlemmer sa nei i uravstemningen som ble gjennomført, sier han.

– Arbeidsgiveren sitter på nøkkelen

Ingvartsen sier at det er arbeidsgiveren som sitter på nøkkelen til å få løst situasjonen før streiken iverksettes.

– Så langt har vi ikke fått noe konkret, sier han.

Lederne har operatøransatte medlemmer i følgende selskaper: Equinor ASA, ConocoPhillips Norge, Neptune Energy Norge AS, og OKEA ASA.

Les også:

Energi­myndigheter bønnfaller kraft­produsentene om å vise samfunns­ansvar

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.