To ble drept og flere skadd under terrorskytingen i Oslo sentrum. Foto: Javad M. Parsa / NTB

Den siktede for skyteterroren i Oslo natt til forrige lørdag skal ikke være villig til å forklare seg til politiet, verken nå eller senere. Saken vil i så fall bli behandlet uten hans medvirkning.

Terrorsiktede Zaniar Matapours forsvarer, Bernt Heiberg, sier til VG at den siktede har tatt en beslutning om ikke å avgi forklaring til politiet om skytingen i Oslo sentrum, der to ble drept og flere såret.

– Begrunnelsen er den samme som tidligere, at han ikke er betrygget på hvordan politiet vil fremstille hans forklaring, sier Heiberg til VG.

– Vi kan ikke utelukke at det endrer seg i fremtiden. Men per nå er det en rimelig stabil beslutning, og han er i sin fulle rett til å ikke uttale seg til politiet. Det er heller ikke uvanlig, sier han videre.

Ifølge Heiberg ønsker den siktede Matapour heller ikke å samtykke til at taushetsplikten for helsepersonell, politi og rettssakkyndige omkring hans helsetilstand oppheves.

Det å nekte av avgi forklaring er en rettighet alle siktede har. Det fører til en vanlig rettslig prosess, basert på vitner og fakta i saken, men uten tiltaltes medvirkning.

Dette vil også kunne etterlate en del ubesvarte spørsmål omkring saken.

 

Sommer er tid for å lese gode bøker:

Nyhet fra Document forlag, bestill i dag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bestill også:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.