Tore Soldal og Christian Hatlo i Oslo politidistrikt ankommer en pressekonferanse den 25. juni 2022 klokken 9. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB.

Journalister ville ville vite om gjerningsmannens psykiatriske historie og om det kunne ha betydning for etterforskningen. Christian Hatlo sa at det var en av de sporene de etterforsket. Men han kunne ikke si noe om hans helsehistorie.

NTB refererer fra pressekonferansen:

Politiet undersøker om psykisk sykdom kan ligge bak masseskytingen i Oslo sentrum. Politiet svarer bekreftende om de har en hypotese om at psykiatri kan være en bakenforliggende del av skytingen.

Det er NTB som her trekker denne muligheten for langt. Det er villedende å si at politiet «bekreftet at de har en hypotese». Hypotesen kommer tilsynelatende uten noe konkret grunnlag, annet enn som en konsekvens av at det etterforskes «bredt». Hatlo var ikke spesifikk, men nøytral i sitt svar. NTB gjør det til en hypotese.

Men det er fortsatt mye uklart. På pressekonferansen fikk politiet spørsmål om den pågrepne har historikk med psykisk sykdom. – Jeg rakk så vidt å gå gjennom de sakene han har hatt, men fant ikke noe i de sakene. Men det er klart, dette må vi gå grundig inn i og gå gjennom hans sykdomshistorikk, dersom han har noen, sier påtaleansvarlig Christian Hatlo. (NTB)

Men også politiet har måttet bøye seg for den rådende ideologi. Hvis det ikke handler om innfødte høyreekstreme, iverksettes raskt et script der psykisk uhelse fremheves og ideer tones ned.

Nylig samme måned uttalte Politiets sikkerhetstjeneste (PST) at trusselen fra høyreekstreme nå er høyere enn fra islamister. Den antatte gjerningsmannen bak terrorangrepet i Oslo natt til 25. juni skal ha vært kjent for PST. Dette forhindret ham ikke fra å foreta dødelig masseskyting midt i sentrum av landets hovedstad.

 

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.