Vladimir Putin og Xi Jinping hadde onsdag en lang telefonsamtale og budskapet de sendte ut var at Kina støtter Russlands «suverenitet og sikkerhet». Det er vanskelig å tolke det som noe annet enn en støtte til Russlands krigføring i Ukraina.

– Kina vil fortsette å støtte Russland i saker som handler om kjerneinteresser og viktige bekymringer som suverenitet og sikkerhet, skal Xi ha sagt, ifølge statlige kinesiske medier.

Han skal også ha sagt at Kina er villig til å trappe opp den strategiske samordningen mellom de to landene.

Budskapet er en finger i øyet på USA, som reagerer med sinne. En anonym tjenestemann sier:

– Kina hevder å være nøytralt, men atferden gjør det klart at de fortsatt investerer i nære forbindelser med Russland, sier en talsperson for USAs utenriksdepartement.

– Land som tar parti med Vladimir Putin, vil uvegerlig ende opp på historiens skraphaug, sier den ikke navngitte talspersonen videre.

«Historiens skraphaug» var et yndlingsuttrykk blant maoister på 60-tallet.

Kina og Russland er enige om å forsterke samarbeidet på felter som energi. Det kan bare bety at Kina gir blaffen i de vestlige sanksjonene. Russland kan tilby råvarer Kina trenger. Ergo kjøper de. Med rabatt.

Han skal også ha sagt at Kina er villig til å trappe opp den strategiske samordningen mellom de to landene.

Kort tid senere sa Kreml i en uttalelse at Xi og Putin er blitt enige om å øke samarbeidet innen energi, økonomi, industri, transport og andre felter som følge av Vestens sanksjoner mot Russland.

At Xi Jinping velger å bekefte samarbeidet offentlig på dette stadiet av krigen kan bare bety at USA har «mistet» innflytelsen på Kina til tross for Bidens silkehansker. Washington har villet skåne Kina, men har ikke fått betalt.

 


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.