Ankedomstolen i Helsinki. Foto: MakeF / Wikimedia Commons.

Ankedomstolen i Helsinki samtykker til å behandle påtale­myndighetens anke over tingrettens frifinnelse av Päivi Räsänen, som var blitt tiltalt for hets mot folkegruppe etter å ha omtalt homo­seksualitet som synd.

Det melder den finske allmennkringkasteren YLE.

Den finske parlamentarikeren og tidligere innenriksministeren risikerte i første instans av saken en bot på opp mot 50.000 euro, men ble i mars frifunnet på tre tiltalepunkter i Helsinki tingrett. Räsänens uttalelser var ikke straffbare, men var likevel krenkende for homofile uten å bli rammet av lovgivningen om hatprat, anførte domstolen.

Päivi Räsänen. Foto: YouTube.

Det første av tiltalepunktene gjaldt en pamflett om tradisjonell kristen seksualmoral som ble utgitt i 2004, det andre en post på sosiale medier i 2019, der Räsänen hadde kommentert den finske kirkens støtte til Pride-opptoget ved å vise til Romerbrevet, og det tredje gjaldt uttalelser til et radioprogram der hun hadde sagt at Gud ikke skapte mennesket som homoseksuelt.

Påtalemyndigheten anket imidlertid tingrettens dom, og kan med ankedomstolens samtykke til ny behandling gjøre enda et forsøk på å få Räsänen straffedømt for sine uttalelser om homofili.

Räsänen, som hele tiden har vært forberedt på at saken kunne trekke ut i langdrag, kommenterer ankedomstolens beslutning med å si at det åpner muligheten for å nå helt frem til en høyesterettsdom som kan garantere ytrings- og religionsfriheten.

Retten har ikke fastsatt noe tidspunkt for ankesaken, opplyser YLE.

 

Päivi Räsänen frifunnet for anklager om hets mot folkegruppe

 

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.