Finlands tidligere innenriksminister er siktet for hatefulle ytringer etter å ha sitert Bibelen. Nå må hun møte i retten for å ha snakket åpent om sitt syn på homofili fra et religiøst ståsted.

Päivi Räsänen, Finlands tidligere innenriksminister (2011–2014) og leder for kristendemokratene, er siktet for tre hatforbrytelser mot homofile, melder den finske allmennkringkastingen Yle. Etterforskingen mot den tidligere politikeren har pågått i to år, men det er først nå statsadvokaten har tatt ut siktelse.

Räsänen ble innkalt til avhør hos politiet etter at hun uttalte seg kritisk til den evangelisk-lutherske kirkens engasjement i Pride-festivalen i Helsingfors. Hun mente at det var feil å opphøye «skam og skyld til noe det er grunn å være stolt av», og har tidligere skrevet at hun ikke klarer å se at Bibelens budskap er forenlig med en Pride-festival.

Hun har også blitt etterforsket for bibelsitater på sosiale medier, for innholdet i et hefte om Bibelen og seksualitet, og hennes uttalelser i et finsk offentlig radioprogram hvor hun ble invitert til å snakke om hva Jesus ville tenke om homofile.

Ifølge statsadvokaten er uttalelsene nedsettende og diskriminerende for homofile, og krenker deres verdighet og likestilling. Det er statsadvokatens syn at ytringene overskrider grensene for ytrings- og religionsfrihet, og gir næring til intoleranse, forakt og hat.

– Jeg anser meg ikke som skyldig i å ha truet, baktalt eller fornærmet noen gruppe mennesker. Alt dette er basert på Bibelens lære om ekteskap og seksualitet, sier Räsänen til Yle.

Ifølge Räsänen er det et spørsmål om ytringsfrihet og om hvorvidt en tro basert på den tradisjonelle læren i Bibelen kan få komme til uttrykk i Finland. Hun understreker viktigheten av at borgere i demokratiske land bruker den grunnleggende retten til å uttrykke sine meninger.

– Jo mer kristne tier om kontroversielle temaer, jo smalere blir rommet for ytringsfrihet.

Räsänen har gjentatte ganger sagt «læren om ekteskap og seksualitet i Bibelen stammer fra kjærlighet, ikke hat». Hun har også gjort det klart at hun støtter homofiles verdighet og menneskerettigheter, og sier at «det kristne menneskesynet er basert på alle menneskers iboende og likeverdige verdighet».

Räsänen, som er utdannet lege, ble parlamentsmedlem i 1995. Hun var leder av Kristdemokratene fra 2004 til 2015 og fungerte som innenriksminister mellom 2011 og 2015.

Statsadvokaten bekrefter overfor Yle at det har tatt nesten to år å samle inn nok bevis for å starte en straffeprosess. En domfellelse kan potensielt føre til bot eller opptil to års fengsel, samt et forbud mot innholdet som anses som hatefullt.

Kjøp Thomas Knarviks bøker her!

Kjøp boken til Kjell Skartveit her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.