Britiske myndigheter innfører drastiske metoder for å nå sine klimamål. Nå vil myndighetene gjøre det vanskeligere for britene å varme opp boligene sine. Alt for å nå drømmen om «Net Zero».

Mens energiprisene skyter i været, planlegger britiske myndigheter å innføre regler som kan ruinere mange familier. Det handler om å fase ut gasskokere, som sørger for varmt vann og vannbåren varme.

Men nå skal produsentene av slike billige og effektive systemer tvinges over på produksjon av varmepumper. James Woudhysen, gjesteprofessor i prognoser og innovasjon ved London South Bank University, er svært kritisk. I en bredt anlagt artikkel i Spiked Online slakter han både planene og metodene.

From 2024 onwards, Whitehall plans to levy severe fines on UK-based boiler manufacturers that fail to meet production targets for heat pumps, hitting them with a £5,000 penalty for each failure to deliver a unit.

Med slike stalinistiske tiltak, som minner om en gjeninnføring av 5-årsplanene, viser britiske myndigheter at mennesker og borgere er helt uviktige for dem. Kun klimamålene teller, alt annet må vike.

Ødeleggende havvindsatsning fra en korrumpert regjering

Klimautgaven av 5-årsplanene er like urealistiske og frakoblet virkeligheten som de under Stalin.

For å nå målene, må antallet varmepumper som installeres årlig 12-dobles i løpet av de neste seks årene, fra 50 000 enheter i dag til 600 000 enheter i 2028.

Problemet er at varmepumper er langt dyrere enn gasskokere. Å kjøpe og installere en varmepumpe koster i dag 8-28 000 pund. Et komplett system basert på gass og vannbåren varme koster til sammenligning 2-3000 pund.

Idéen om bøtelegging av produsenter kom fra en konsultasjon holdt av Department for Business, Energy and Industrial Strategy (BEIS). Ordet «stakeholder» går igjen et antall ganger. Sammensetningen av de som besvarte konsultasjonen er påfallende:

24 unnamed organisations and private individuals, 15 NGOs, eight heat-pump manufacturers and just seven makers of gas boilers.

BEIS hadde bestemt seg for hvilket svar de ønsket seg, og kommenterte konklusjonen slik:

We share the view of the majority of respondents that payments or penalties for shortfalls against targets… will need to be sufficiently substantial to ensure that the policy will be effective and support a transformation in the market.

Det er ikke til å unngå at man mistenker BEIS for å ha oppfordret de riktige folkene å besvare konsultasjonen. Hvis dette stemmer er det ikke så rart at BEIS «delte syn med majoriteten».

Bruken av ordet transformasjon får varsellampene til å blinke.

The switch from boilers to heat pumps is among the most fantastical of all the Net Zero aims.

Det er ren fantasi å bytte ut gasskokere med varmepumper, altså. Prisen er ett aspekt, men i tillegg  krever varmepumper bedre isolerte boliger, noe som også vil føre til en gigantregning.

Dessuten medfører en overgang til varmepumper store forstyrrelser i hjemmene, og selv etter at alt er betalt og ferdig, så bruker varmepumper flere timer på å varme opp boligen, og i tillegg skaper de støy.

Plus, the 15 per cent of the population who live in flats will have to opt for an ‘air source’ heat pump, as opposed to the standard ground-source model, which is more expensive to operate than a gas boiler.

Det blir altså enda dyrere for de som bor i leiligheter. Dette er i gjennomsnitt familier med lavere inntekter. Så dette vil ramme de svakeste gruppene hardest.

Å innføre slike tiltak i en situasjon hvor 40 prosent av britene allerede risikerer energifattigdom er ren galskap. Vi hører om familier som oppholder seg på burgerrestauranter i timesvis for å få varme i kroppen og varmt vann slik at de kan vaske ungene sine. Men myndighetene kjører bare på.

Klimareligionen har blitt til ondskapens religion, et menneskefiendtlig prosjekt som ofrer nålevende for å kanskje redde noen mennesker om hundre år.

Dessuten er det til ingen nytte, siden det kun er noen få, sinnssyke, vestlige land som driver med denne galskapen.

Dessuten produseres de 1,7 millioner gasskjelene som i dag leveres hvert år av britiske selskaper, som Vaillant, Worcester Bosch og Baxi. Disse arbeidsplassene står nå i fare, og investorene risikerer store tap.

Alt dette skjer utenfor den demokratiske prosessen. Ingen spurte nordmenn om de ville betale skyhøye strømpriser for å bli Europas grønne batteri. Ingen spurte britene om de ville bli ruinerte for at de klimareligiøse skulle kunne oppnå Net Zero.

Ved siden av truslene om bøter, forsøker britiske myndigheter seg med en nokså lite appetittvekkende gulrot.

90,000 homeowners in England and Wales will now be able to get £5,000 off the costs of the unit and installation of an air-source heat pump, or £6,000 off the unit and installation costs of a ground-source heat pump.

Selv om dette programmet vil koste 450 millioner pund, er det som å spytte i havet. For 90 000 husholdninger er bare en brøkdel av husholdningene i Storbritannia. Dessuten: Hjelper det virkelig med 5000 pund i rabatt hvis du må ut med opp mot 28 000 pund?

Hvor skal en gjennomsnittlig brite, som allerede er presset av inflasjon og skyhøye energipriser, finne 23 000 pund? Det utgjør over 270 000 norske kroner.

Kanskje de skal få låne disse pengene? You will own nothing, and be happy.

Håpet er at disse tilskuddene skal bidra til å presse prisen på varmepumper ned. Men dette er voodoo-økonomi, i en situasjon hvor inflasjonen går i taket.

The government ‘expects’ heat pumps to cost between a quarter and a half less than they do today in just three years’ time. Can we really see this happening, at a time when inflation is about to reach double digits?

Det er fri fantasi, men presses gjennom, akkurat som Stalins 5-årsplaner. Og selv om myndighetene skulle lykkes, så blir det omtrent like bra for britene som det var for nordmenn da vi koblet oss til det europeiske strømmarkedet via de forhatte kablene.

For det eksisterende systemet, basert på vann som kokes i gasskjeler direkte koblet opp mot nettet, som sørger for varmt vann og varme boliger via vannrør og radiatorer, er et enkelt og billig og fungerende system.

Systemet basert på vannpumper vil bli dyrt, bråkete, forstyrrende og dårligere. Men i jakten på klimadrømmen om null utslipp, så kan ikke myndighetene bry seg om slike små detaljer.

Vil du lære mer om energikaoset? Sett av 9. juni, da lanserer Kent Andersen sin nye bok!

Kjøp billetter her!

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.