De eksploderende levekostnadene i Storbritannia har ført til at Boris Johnson vurderer å sette på bremsen for «det grønne skiftet». I første omgang skrinlegges en plan om å forvandle dyrket mark til villmark.

I fjor ble det vedtatt å sette av 800 millioner pund årlig, en tredjedel av hele jordbruksbudsjettet, til et opplegg hvor bønder skulle få betalt for å forvandle dyrkbar jord til skog og villmark, våtområder eg blomsterenger.

Men nå er budsjettet for programmet «Landscape recovery scheme» kuttet dramatisk, til kun 50 millioner pund fordelt på tre år, skriver The Times.

Snuoperasjonen regnes som en stor seier for jordbrukslobbyen, som har vært sterkt kritiske til å flytte midler vekk fra matproduksjon. Kildene til The Times hevder konflikten i Ukraina, som har medført økte priser på energi og i tillegg skaper en reell risiko for en matvarekrise, fått britiske myndigheter til å endre politikk.

Som kjent startet prisveksten på energi og mat lenge før krigen i Ukraina, som følge av diverse lite gjennomtenkte klimatiltak. Krigen i Ukraina har dog forsterket problemene.

Storbritannia er helt avhengig av import av mat, siden de kun produserer 64 prosent av maten de trenger selv.

A new national food strategy, due to be published tomorrow, will confirm a shift in emphasis, saying that land management schemes should reflect “farmer demand”.

Tilhengerne av det nå desimerte villmarksprogrammet beskriver snuoperasjonen som «et massivt svik». Ledene figurer i Whitehall frykter at dette bare en første skritt vekk fra Johnsons tidligere uttalte mål om «nullutslipp» (Net Zero).

Johnson har blitt påvirket av klimaentusiaster i sin egen krets, inkludert kona Carrie «Nut Nut» Johnson, i klimaspørsmål. Men interessen for klimaspørsmålet er på hell etter COP26 i Glasgow i november, og de stadig økende energiprisene som truer med å sende millioner av briter ut i fattigdom.

The cost-of-living crisis, increasingly vocal backbench critics and the deterioration in Johnson’s own authority have led him away from the green agenda.

Nå forsøker britene å øke egen produksjon av olje og gass, og deler ut nye borelisenser i Nordsjøen. Forrige uke ble det også gitt tillatelse til leting etter gass på land i Surrey.

Samtidig pågår utskiftninger i staben til Johnson, og den nye stabssjefen Steve Barclay har tidligere beskrevet klimaspørsmål som «a second-order priority».

Klimaminister George Eustice sier samtidig at det ikke er myndighetenes oppgave å fortelle forbrukere at de skal spise mindre kjøtt.

I tillegg har staben knyttet til klimatoppmøtet i Egypt (COP27) blitt nedskalert fra 220 til 70 delegater, og fått sine budsjetter kraftig redusert. Og «Net Zero»-rådgiver Sam Richards forlot Downing Street forrige måned.

Critics say policy is now being driven by the new team around Johnson. One government figure branded Barclay and Canzini “useful idiots” to the farming lobby and climate sceptics.

Men det ser ut til at Johnson og hans team er fast bestemte på å nedskalere klimahysteriet, og fokusere på å skaffe mat og varme til egen befolkning.

Det er altså tegn på intelligent liv i Downing Street, selv om en talsmann i går kveld kom med følgende uttalelse:

The government remains committed to cutting carbon emissions, boosting green tech and protecting nature and biodiversity.

Dét er nok sant, og noe de fleste kan støtte, så lenge det foregår ved hjelp av tekniske løsninger som kan fungere uten statlige subsidier, og uten at det medfører en stadig fattigere befolkning.

Men vi nordmenn må nok vente forgjeves hvis vi håper på tegn på intelligent liv av denne typen på Stortinget. Så sent som i går gjorde Støre det klart: Vi nordmenn må bare forberede oss på tøffe tider, klimaet skal reddes, uansett!

– Jeg må si som statsminister at en del av de utfordringene vi møter, må vi stå i. De høye energiprisene går ikke over på kort sikt.

Redningen må nok komme utenfra, fra EU, Storbritannia eller USA.

Les også:

«The Great Reset» er i ferd med å bli virkelighet, men ikke slik elitene tror

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!



Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.