Den kanadiske provinsen British Columbia vil avkriminalisere besittelse av små mengder kokain, MDMA, meth, heroin og fentanyl. Hvis du er over 18 år vil du hverken bli pågrepet, straffet eller sendt til behandling for å bære med deg inntil 2,5 gram narkotika, melder Vice.

Salg og produksjon, distribusjon og handel med disse stoffene vil fortsatt være ulovlig. De nye reglene vil ikke gjelde på skoler, flyplasser og i militæret.  

British Columbia vil bli den første provinsen i Canada som avkriminaliserer besittelse av narkotika. Loven trer i kraft i januar neste år og er et treårig prøveprosjekt. 

British Columbia registrerte 2224 overdosedødsfall i 2021 og er den hardest rammede provinsen i Canada. Hvis avkriminaliseringen fungerer kan ordningen bli utvide til å gjelde hele Canada.

Kritikere av prosjektet mener grensen på 2,5 gram er så lav at mange vil fortsatt bli kriminalisert. Andre stiller seg uforstående til at loven må vente i syv måneder ettersom det hver dag dør seks mennesker av overdoser.

Portugal avkriminaliserte i 2000 besittelse av all narkotika for eget bruk i inntil ti dager. Landet hadde på den tiden store åpne russcener og overdosedødstallene pr. million innbyggere lå der som i Norge, i den øvre enden i vesteuropeisk sammenheng. Idag er Portugal et av landene med lavest overdosedødelighet i Vest-Europa. Avkriminaliseringen har også frigjort store ressurser innen rettssystemet og fengselsvesenet (privat kilde, EMCDDA).

Ordføreren i Vancouver omtalte British Columbias prøveprosjekt som en ‘narkotikapolitikk der helsetjenester favoriseres fremfor håndjern’.

Les også:

Liten støtte til regjeringens avkriminalisering av narkotika

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.