CNN melder natt til fredag at USA forbereder leveranser av to forskjellige rakettsystem til Ukraina. Dette er våpen som kan brukes til å treffe mål opptil 300 km borte, også inne i Russland. USA har hittil nølt med å sende offensive våpen, av frykt for at det vil føre til en ytterligere opptrapping fra russisk side.

Våpensystemene det er snakk om, er av typen Multiple Launch Rocket System (MLRS) og High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS).

Senior Ukrainian officials, including President Volodymyr Zelensky, have pleaded in recent weeks for the US and its allies to provide the Multiple Launch Rocket System, or MLRS. The US-made weapon systems can fire a barrage of rockets hundreds of kilometers — much farther than any of the systems Ukraine already has — which the Ukrainians argue could be a gamechanger in their war against Russia.
Another system Ukraine has asked for is the High Mobility Artillery Rocket System, known as HIMARS, a lighter wheeled system capable of firing many of the same types of ammunition as MLRS.

Ukrainske tjenestemenn, inkludert president Volodymyr Zelensky, har de siste ukene bønnfalt USA og dets allierte om å få rakettsystemet MLRS. Det amerikanske våpensystemet kan skyte salver av raketter hundrevis av kilometer, mye lenger enn noen av systemene Ukraina allerede har. Ukraina mener slike system kan bidra til å vippe krigen mot Russland i deres favør.

Et annet system Ukraina har bedt om, er High Mobility Artillery Rocket System, kjent som HIMARS, et lettere, mobilt system som er i stand til å skyte mange av de samme typene ammunisjon som MLRS. (CNN)

High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) er et amerikansk rakettartillerisystem på hjul, utviklet av Lockheed Martin. Systemet ble utviklet på slutten av 1990-årene for US Army og kan skyte samme artilleriraketter som det beltebaserte M270 MLRS, men er lettere og mer mobilt og kan transporteres i en C-130. Systemet er i bruk av den amerikanske hæren og det amerikanske marinekorpset, i Singapore, De forente arabiske emirater og Jordan (Wikipedia). Foto: US Army

Ifølge CNN har det de siste ukene vært flere møter i Det hvite hus hvor disse våpenleveransene har vært diskutert. Ved siden av frykten for at Ukraina kan komme til å bruke disse våpensystemene for å ramme mål inne i Russland, og dermed eskalere krigen ytterligere, har det også blitt argumentert for at leveranser av disse våpensystemene vil svekke den amerikanske beredskapen.

En avgjørelse er ventet i neste uke, skriver CNN.

US preparing to approve advanced long-range rocket system for Ukraine

Les også:

Biolaboratoriene. Del 3: Forbindelsene til Det hvite hus

 

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.