Stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap) varsler full gjennomgang av ordningen med at tidligere stortingsrepresentanter får livslang adgang til Stortinget. Saken er aktualisert etter at tidligere stortingsrepresentant for Frp, Ib Thomsen, skrøt av sin livslange tilgang til Stortinget som argument i en jobbsøknad.

Mandag skrev vi om Unge Venstre som ønsker å ta fra sine tidligere partiledere som Odd Einar Dørum og Trine Skei Grande deres adgangskort til Stortinget.

Grande vil til EU, men Unge Venstre vil ta fra henne adgangskortet til Stortinget

Tirsdag skriver Dagens Næringsliv om Ib Thomsen, som satt som representant for Akershus fra 2005-2017.

Ib Thomsen. Foto: Stortinget

 

I en jobbsøknad til stillingen som rektor på Svalbard folkehøgskole skriver tidligere Frp-representant Ib Thomsen det rett ut:

«Dessuten har jeg fri tilgang til Stortinget resten av livet, som kan være nyttig i påvirkning fremover».

Thomsen trekker frem at man som stortingsrepresentant har en «spesiell kompetanse knyttet til beslutningsprosesser i forvaltningen» og understreker at han har «et stort kontaktnett også på Stortinget».

Den tidligere Frp-politikeren fikk ikke jobben han søkte på.

Thomsen ønsker ikke å uttale seg. (Dagens Næringsliv)

DN har snakket med Stortingspresidenten som nå varsler full gjennomgang av ordningen, når Stortinget samles igjen etter sommerferien.

– Det er betimelig å stille spørsmål ved om tidligere stortingsrepresentanter ved sine adgangskort har spesielle fordeler dersom de etter tiden som stortingsrepresentanter jobber som lobbyister, sier han til DN.

– Det er spesielt nevnt i den etiske veilederen for stortingsrepresentanter. Den bevisstheten bør for eksempel innebære at man som stortingsrepresentant ikke gir spesielle fordeler til tidligere representanter i rollen som lobbyister, sier han.

Frp-politiker skrøt av livslang tilgang til Stortinget i jobbsøknad: – Kan være nyttig i påvirkning fremover (DN – betalingsmur)

Kjøp Kents bok her!

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.