Tidligere leder av Venstre, Trine Skei Grande (52), går nå inn for at Norge må søke medlemskap i EU. Der er hun enig med partiets ungdommer, men de vil uansett ta fra henne og andre gamle Venstre-politikere adgangskortet til Stortinget, og til en do i Oslo sentrum.

I en kronikk i lørdagens VG skriver Grande at krigen i Ukraina har fått henne til å snu i EU-spørsmålet.

Når vi nå ikke lenger kan stole på at Norges og Europas nærmeste og største naboland i øst forholder seg ansvarlig og tilbakeholdent til sin egen evne til å ødelegge verden med atomvåpen, står vi i Norge overfor et valg. Vi kan velge samarbeid mellom demokratier, mot diktatur og undertrykkelse. Eller vi kan velge å stå alene og håpe på det beste.

I likhet med svenske og finske politikere som i disse dager er i ferd med å ta historiske valg om å knytte seg nærmere til det europeiske og vestlige fellesskapet de politisk og kulturelt har vært del av i mange generasjoner gjennom Nato-medlemskap, mener jeg at Norge må velge samarbeidet.

Unge Venstres leder fra sist høst, Ane Breivik (23), og hennes kolleger i ungdomspartiet har lenge jobbet for å komme inn i EU-varmen.

Vi mener Norge hører hjemme i varmen med våre venner i det europeiske fellesskapet, ikke på gangen. Derfor vil vi søke om fullt medlemskap for å bidra aktivt til den politiske utviklingen i EU, og ikke minst reformere og forbedre organisasjonen. (Unge Venstre)

Ane Breivik ble valgt til leder for Unge Venstre høsten 2021. Skjermdump: Unge Venstre

– Ut av Stortinget

Enighet i EU-spørsmålet er likevel ikke nok for å sikre Trine Skei Grande og andre av Venstres ganske få Stortings-veteraner adgang til sin gamle arbeidsplass. Unge Venstres leder Ane Breivik vil ikke gi dem noe «gullkort»:

– Det å være stortingsrepresentant bør ikke bety at du er medlem i en eksklusiv klubb med innpass i nasjonalforsamlingen livet ut. Tidligere stortingsrepresentanter bør registreres som besøkende, og helst i et lobbyregister, så offentligheten har innsyn i hvem som vil påvirke politikerne, sier Breivik til VG samme dag som Skei Grande har sin kronikk.

De to tidligere Venstre-lederne VG har snakket med, Odd Einar Dørum (78) og Trine Skei Grande, liker ikke Unge Venstres forslag.

– Jeg ser på det som et ombud, med de forpliktelser det innebærer. Den adgangen jeg har til Stortinget, ser jeg på som min mulighet til å tilby mine erfaringer med mine partifeller dersom de ønsker det, sier pensjonist Dørum.

Trine Skei Grande gikk fra politikken til kommunikasjonsbyrået Footprint. De har kontorer i Stortingsgata 2, men har kanskje ikke toalett?

– Den eneste fordelen etter 20 år på Stortinget er tilgang på en do i Oslo sentrum, sier hun til VG.

Hun vil ikke skrote ordningen.

– Mange av oss har gitt en stor del av livet i det huset, og det går an at vi kanskje har noe å bidra med etterpå.

Derfor står jeg i dag frem som overbevist tilhenger av norsk EU-medlemskap

Unge Venstre vil ta fra partilegendene «gullkortet»

Les også:

MDG-topper vil med i EU

Kjøp Kents bok her!

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.