Slagmarken i Ukraina har gitt vestlige eksperter en sjanse til å studere russiske våpen og utstyr, fra sambandsutstyr, til panservogner og raketter. Det viser seg at våpnenes kritiske deler er hentet fra Vesten.

Russland er ved å gå tom for raketter, men vil ikke klare å produsere nye så lenge de må på verdensmarkedet for å hente deler.

Det er to britiske eksperter som har fått lov å undersøke raketter og utstyr som enten ikke har eksplodert eller russerne har etterlatt seg, skriver Berlingske.

To af de forskere kommer fra den ansete britiske militære tænketank Rusi. Forskerne, Jack Watling og Nick Reynolds, hører til de mest erfarne militære eksperter i vesten og har brugt en stor del af marts og april måned inde i Ukraine – på jagt efter erobrede russiske våben og missiler.

Det har lenge vært snakket om den russiske opprustningen under Putin. Men stabilisatorer, gyroskop og chips kommer alle fra vestlige markeder.

Rapporten fra tænketanken Rusi viser nemlig, at flere af de russiske missiler indeholder store mængder dele og teknologi, som er udviklet og produceret i blandt andet USA.

Krydsermissilet 9M727 styres af en særlig lille computerenhed, som er bygget så den kan håndtere høje hastigheder, varme fra missilet og de rystelser, som opstår, når missilet affyres og flyver. Rusi-forskerne har fået lov til at kigge ind i rester af et af de russiske krydsermissiler.

De konstaterer, at alt fra sensorer, over printkort til særlige dele i missilhovedet er produceret af amerikanske virksomheder.

Det samme gør sig gældende for guidede 300 mm-raketter af typen 9M949, som er et af de russiske styrkers vigtigste præcisionsvåben. De raketter indeholder blandt andet et amerikansk produceret fiberoptisk gyroskop, som er afgørende for, at raketten kan fastholde sin bane og ramme præcist.

Det kan vanskelig bety annet enn at Russland ikke har evne til å fremstille avanserte teknologiske komponenter selv. Det gjør Russland til en annenrangsnasjon. Logistikken har vært elendig. Tankkolonner har stanset pga mangel på drivstoff. Sambandsutstyr har ikke fungert.

Russland virker som en stor bløff. Er det bakgrunnen for at Nato og USA har eskalert retorikken og nå snakker om å knekke Russlands militære kapasitet?

Også russernes Tor-M2 antiluftsystem fungerer kun, fordi de indeholder vestligt udviklede og producerede dele. Det viser sig nemlig, at Tor-systemet har en britisk designet oscillator, som er en del af systemets computer og bruges til at håndtere vibrationer.

Når det gælder den russiske hærs mest brugte taktiske radioer, så har Ukraines efterretningstjeneste og de britiske forskere kunnet konstatere, at de indeholder elektroniske dele produceret eller udviklet i USA, Tyskland, Holland, Sydkorea og Japan.

En god del av komponentene kan kjøpes fritt på verdensmarkedet. Andre er såkalt dual-use  teknologi, dvs de har både en militær og sivil anvendelse og man selger ikke til hvem som helst. Men i de senere år har fortjeneste hatt forrang for sikkerhet. Hunter Biden sørget for at kineserne fikk kjøpe et firma i Michigan som hadde avansert stabilisatorteknologi.

Kina følger nok nøye med på hvordan russiske våpen klarer seg. Det samme gjør India og andre kunder.

Russerne varslet onsdag at de ville foreta en øvelse med raketter som kan utstyres med atomhoder. En av dem er Iskander-raketten som har vist seg å være avhengig av vestlig teknologi. Nå tror Nato at Russland har brukt opp en god del av lageret. De begynner å gå tomme. Hvis de ikke klarer å erstatte vestlige komponenter er de sjakk matt.

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.