NRKs Europa-korrespondent Roger Severin Bruland kom med en overraskende klar melding i Nyhetsmorgen: Det var den riktige siden som vant også i Slovenia. Det liberale demokratiet, de riktige verdiene vant. Mot Putin og den «illiberale klubben».

For den sittende statsministeren Janez Jansa er «høyrepopulist», allierte med Viktor Orban i Ungarn og beundrer av Donald Trump. Han har tatt Slovenia i samme autoritære retning som disse ved å ville begrense medienes uavhengighet, ifølge Bruland.

Han gjorde reportasjen svært personlig ved å fortelle at han første gang møtte Jansa for ti år siden, på en tur sammen med journalistvenner. De hadde sagt at «nå skal vi se på quislingene». De mente en gudstjeneste til minne om kommunismens ofre. Bruland sier hele landsbyer ble utslettet etter krigen og sier det var fordi de hadde vært alliert med nazistene. Alle som kjenner Balkans historie vet at det er en for enkel fremstilling. Kommunistene klassifiserte motstanderne som nazi-løpegutter. Dermed kunne de rettferdiggjøre mord. Det er skremmende nok samme stemplingsteknikk som dagens elite bruker:

Bruland tar også med Polen i den illiberale klubben. Jansa var den eneste statsleder som gratulerte Trump med valgseieren i 2020, sier Bruland. Da forstår vi hvor langt ute han er.

Bruland sier journalistvenner av ham har levd i frykt for å miste jobben pga Jansa. Men så sier han at innskrenkningen gjaldt tap av statlige subsidier. Slik presenterer også journalistene i det statlige Danmarks Radio og NRK det når noen snakker om å redusere budsjettene: Det er angrep på pressefriheten.

Men så nevner Bruland at hans kolleger fikk hjelp: EU-kommisjonen gikk inn og betalte lønningene til slovenske journalister. Det sier litt om hvor inngripende kommisjonen er blitt i land hvor de ikke er fornøyd med utviklingen. Norge driver samme inngripende politikk i land som Ungarn og Polen ved å insistere på at EØS-bidraget skal gå til LhQBT+, grupper som bryter ned kjernefamilien.

Ut fra Brulands dekning kan vi trygt anta at han befinner seg langt ute på venstre fløy og trygt inne i NRK og EU-folden.

Interessant nok. Valgvinneren Golob komme fra posten som leder av Slovenias største energiselskap. Han satset på grønne verdier. Det lukter penger og et velsmurt maskineri.

I mellomkrigstiden var kommunister, sosialister og nasjonalsosialister flinke til å drille inn et budskap. Det nye demokratiet som stiger frem i Europa har noe av det samme glattslikkede, ensrettede budskapet. Det finnes bare én fortelling. Den rette. Der faller det gode sammen med det rette. At man også påberoper seg å være på den riktige siden i en krig, noe som gjør det uproblematisk å gå inn i krigen, gjør det hele ekstra illevarslende. Ukraina er blitt det nye Europas krig.

– Vårt mål er blitt nådd: En seier som vil gjøre det mulig å ta landet tilbake til frihet, sa Robert Golob da resultatet begynte å bli klart.

Mandag morgen var nesten alle stemmene talt opp etter valget dagen før. Globos parti Frihetsbevegelsen så ut til å få 34,5 prosent.

Jansas parti SDS har 23,5 prosents oppslutning. Dermed vil Golob kunne danne ny regjering, med støtte fra flere mindre venstreorienterte partier.

Kritikere mener Jansa har undergravd demokratiet i Slovenia i de drøye to årene han har vært statsminister. Han er alliert med Ungarns omstridte statsminister Viktor Orban og en beundrer av USAs tidligere president Donald Trump.

Golob har bakgrunn fra næringslivet og kastet seg inn i politikken for få måneder siden. Frihetsbevegelsen var opprinnelig et miljøparti, og Golob tar til orde for en hardere satsing på fornybar energi. (NTB)

Så mye ideologi får man servert på noen få minutter i Nyhetsmorgen.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.