Utøvere fra Russland og Hviterussland har hittil kunnet spille tenniskonkurranser i ATP-, WTA- og ITF-regi tross krigføringen i Ukraina. Det kan de gjøre så lenge det skjer under nøytralt flagg.

Tidligere i april kom det fram at Wimbledon-arrangør All England Club var i samtaler med britiske myndigheter om en mulig utestengelse av russere og hviterussere. Den gang ble det sagt at de siktet på å ta en avgjørelse før fristen for deltakelse går ut i mai.

Ifølge Sportico og New York Times har arrangørene nå bestemt seg for å utelukke russiske spillere. Dermed vil verdenstoer Daniil Medvedev og 8.-rangerte Andrej Rublev ikke få spille den prestisjetunge turneringen. På kvinnesiden er Anastasia Pavljutsjenkova på 15.-plass på rankingen.

Ifølge nyhetsbyrået AFP vil en endelig bekreftelse på utelukkelsen komme senere onsdag.

Reagerer

Kreml går hardt ut mot Wimbledon-arrangørene etter at nyheten kom, og sier at spillerne blir holdt som «politiske gisler».

– Nok en gang bruker de spillerne som politiske gisler. Det er uakseptabelt, sier Kreml-talsmann Dmitrij Peskov ifølge nyhetsbyrået AFP.

– Tatt i betraktning at Russland er veldig gode i tennis, vil konkurransen påvirkes negativt på grunn av utestengelsen, fortsetter han.

Den russiske tennispresidenten Shamil Tarpisjtsjev fordømmer utelukkelsen, men sier at det «ikke er noe vi kan gjøre med det».

Avstand

Turneringen starter 27. juni og strekker seg over to uker. Det er imidlertid uklart om utelukkelsen også gjelder hviterussiske spillere.

New York Times skriver at også hviterussiske spillere vil bli nektet å delta i turneringen, mens nyhetsbyrået Reuters skriver at det ikke er besluttet endelig.

Hviterussland har blitt ilagt strenge sanksjoner grunnet sin rolle i krigen i Ukraina.

Forrige måned sa Storbritannias idrettsminister Nigel Huddleston at Medvedev og hans landsmenn bør får startnekt hvis de ikke tar tydelig avstand fra Russlands president Vladimir Putin.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.