Både Dmitrij Medvedev og regjeringstalsmann Dmitrij Peskov advarer om at forsøk på å fravriste Russland Krim kan ende med bruk av atomvåpen. Det var The New York Times som onsdag skrev at Biden-regimet er på glid og vurderer å gi ukrainerne våpen som gjør at de kan gjenerobre Krim.

Medvedev, som har vært russisk president og er en nær alliert av president Vladimir Putin, skriver på Telegram at «å bekjempe en atommakt i en konvensjonell krig, kan utløse en atomkrig». Utsagnet kommer dagen før Ukrainas allierte møtes på flybasen Ramstein i Tyskland. Medvedev påpeker at ingen atommakter har tapt en konflikt som er avgjørende for deres skjebne.

Uttalelsen er i tråd med Russlands atomvåpendoktrine, heter det i en uttalelse fra Kreml.

Den russiske regjeringens talsperson Dmitrij Peskov advarer også og sier at ukrainske angrep mot Krim vil være «ekstremt farlig». Russland annekterte halvøya i 2014, men dette er ikke internasjonalt anerkjent.

Peskovs advarsel kommer etter at The New York Times skrev at amerikanske tjenestemenn beveger seg i retning av å støtte Ukraina i å angripe halvøya i Svartehavet.

– Dette vil løfte konflikten til et nytt nivå, som ikke lover godt for europeisk sikkerhet, sier Peskov. (NTB)

Krim var del av Russland i 200 år inntil Khrustsjov donerte det til Ukraina i 1954. Sevastopol er senter for den russiske Svartehavsflåten.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.