EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen. AP Photo/Jean-Francois Badias

EU arbeider med et utkast til oljesanksjoner mot Russland, ifølge The New York Times. Dette har lenge vært etterspurt av både Ukraina og flere andre europeiske land.

NTB skriver at det ifølge NY Times planlegges en full embargo mot russisk olje, noe store EU-land som Tyskland til nå har motsatt seg.

Hensikten er å strupe Russlands inntekter knyttet til slikt salg, noe både Ukraina og en rekke andre land ønsker, da det kan redusere russernes evne til fortsatt krigføring.

Et slikt tiltak vil medføre problemer spesielt for et Tyskland som har satt seg selv i en situasjon der landet er avhengig av olje fra nettopp Russland.

Det tiltaket som nå planlegges i første omgang, vil imidlertid ikke omfatte gass, kun olje.

Russland står for 40 prosent av Europas gassforsyning, noe man ikke vil berøre foreløpig. Effekten av embargoen vil derfor bli begrenset i forhold til hva man ville oppnådd ved å inkludere gass.

Et eventuelt forbud vil bli innført gradvis, slik at europeiske land får anledning til å inngå avtaler om kjøp fra andre oljeprodusenter, opplyser EU-kilder og diplomater.

Spørsmålet om oljeembargo vil først bli gjenstand for forhandlinger i EU etter andre runde av presidentvalget i Frankrike, som er 24. april. Dette av frykt for økte priser, noe som kan koste president Emmanuel Macron gjenvalg, ifølge EU-kilder.

Mange vil finne det oppsiktsvekkende at EUs politikk overfor Russland skal baseres på taktiske hensyn og enkeltes preferanser i et fransk presidentvalg.

Les også:

EU finansierer Putins krig: Har kjøpt energi for 35 milliarder euro siden februar

 

Bestill gode bøker fra Document forlag:

Kjøp Kents bok her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

p;

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.