Prisveksten i de tolv månedene fram til mars lå på 6 prosent i Sverige, ifølge konsumprisindeksen (KPI). Prisveksten har ikke vært så høy på drøyt 30 år.

Når endringer i boliglånsrenten holdes utenfor, viser den justerte indeksen KPIF en prisstigning på 6,1 prosent, ifølge Statistiska centralbyrån (SCB). Det er det høyeste nivået siden desember 1991, da dette inflasjonsmålet lå på 7,8 prosent.

De fleste analytikerne ventet høy inflasjon i mars, men tallene fra SCB ligger enda litt høyere enn prognosene fra banken SEB og Infront, som anslo en prisvekst på henholdsvis 6 og 5,6 prosent.

Fra februar til mars økte prisnivået med 1,7 prosent i Sverige.

Også i Finland stiger prisene raskere nå enn på noe tidspunkt siden begynnelsen av 1990-tallet. Det finske statistikkbyrået opplyser at årsinflasjonen lå på 5,8 prosent i mars. I eurosonen, som Finland er en del av, er det anslått at inflasjonen ble på 7,5 i samme måned.

 

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.