Varsleren Khaled Hassan begynte i februar 2021 å jobbe hos Crisp, et engelsk «digital risk intelligence»-firma som modererer innhold for YouTube.

YouTube outsourcer i likhet med mange store teknologiske plattformer, moderering til eksterne firmaer, spesielt gjelder det ikke-engelsk innhold. Crisp er en av YouTubes partnere.

Som egyptiskfødt og arabisktalende var jobben hans å identifisere hatefullt innhold på sitt morsmål, og rapportere det.

At det er problematisk å sette ut moderering av islamsk antisemittisme til folk som deler antisemittiske følelser, er åpenbart.

– Jeg markerte noen videoer med skamløst antisemittisk innhold hvor de bokstavelig talt ba Gud forbanne jødene, sa Hassan.

Men Hassan fikk vite at dette ikke gjaldt for disse videoene. En kollega skrev: 

– Dessverre er ikke dette så entydig som du tror – spesielt når det gjelder hatefulle ytringer.

I juni ifjor klaget han over at en video som berømmet Al Qassem (Hamas’ væpnede fløy) fordi den «terroriserer jøder». Han ble fortalt at dette «ikke var i strid» med YouTubes retningslinjer. Dette skjedde med den bisarre begrunnelsen at ordet «jøder» er nevnt i Koranen, så taleren uttrykte bare religiøse synspunkter.

YouTube virker også ganske motstandsdyktig mot å ta ned materiale fra islamske terrorister.

I august ifjor unnlot YouTube å reagere på en rapport der han oppfordret dem til å ta ned kanalen til den egyptiske jihadistpredikanten Wagdy Ghoneim. I tillegg til åpenbar antisemittisme sa Ghoneim at de som hadde «samarbeidet» med NATO i Afghanistan fortjente å bli «straffet» av Taliban. Videoen ble lagt ut på et tidspunkt da mange som hadde hjulpet Vesten, ble skutt.

Hassan reagerte også på at YouTube ikke fjernet en video han hadde markert, som glorifiserer Baha Abu al-Ata, en palestinsk jihad-leder som ble drept i 2019 etter å ha satt i gang hundrevis av missilangrep på Israel.

Dette innrømmet YouTube-tjenestemannen, var en «gråsone»; på den ene siden var islamsk jihad forbudt, men på den andre siden var ikke al-Ata på YouTubes forbudsliste over individuelle terrorister. Det var derfor «ingen overtredelse».

Hassan spurte YouTube hvorfor jihadisten Wagdy Ghoneims videoer fortsatt ligger ute til tross for at YouTube i 2017 måtte be om unnskyldning for at de lot ham «tjene penger» på hatfylt innhold. Igjen ble Khaled fortalt:

– Han står ikke på listen.

YouTube innrømmer at Ghoneim «snakker om jihad»: 

– Imidlertid oppfordrer han ikke til konkrete angrep, så det bryter ikke retningslinjene våre generelt. Men videoene hans er noe vi vil følge med på.

Hassan påpekte at Ghoneim har terroranklager hengende over seg i USA og innreiseforbud i Storbritannia. YouTube-tjenestemannen trakk på skuldrene: 

– Ja, det er vanskelig med denne fyren.
«I couldn’t get YouTube to see that ‘God curse the Jews’ is a form of hate speech»

 

 


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.