Talibans øverste leder Haibatullah Akhundzada har i et dekret kunngjort forbud mot all opiumsdyrking i Afghanistan.

Et tilsvarende dekret ble sendt ut av Talibans talsmann Zabihullah Mujahid søndag og slår fast at opiumsavlinger heretter vil bli ødelagt av myndighetene og eierne vil bli straffet i henhold til sharialov.

– Bruk, transport, handel, eksport og import av alle former for narkotika, som alkohol, heroin, tabletter, hasj og lignende, er strengt forbudt, heter det i dekretet.

Også sist Taliban hadde makten i Kabul, fikk de ifølge FN nesten slutt på all opiumsdyrking i landet.

Etter at de ble styrtet og vestlige styrker rykket inn, ble Afghanistan igjen verdens største opiums- og heroinprodusent.

Dette skjedde til tross for at USA og vestlige allierte i årene 2002 til 2017 brukte nærmere 80 milliarder kroner på tiltak som var ment å bekjempe narkotikaproduksjon.

Dekretet om forbud fra Akhundzada kom etter at Taliban-lederen i midten av mars holdt et tre dager langt regjeringsmøte i hjembyen Kandahar.

Etter møtet kom det en rekke nye direktiver fra Afghanistans nye makthavere, inkludert forlenget stenging av jenteskoler, nye påbud om skjegg og påkledning for offentlig ansatte og regler for kjønnsdelte parker.

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi selger bøker av Hege Storhaug! Både enkeltvis og som bokpakke til superpris.

Kjøp Jean Raspails «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.