Feminisme anses som en sikkerhetstrussel av en relativt betydelig minoritet, viser en studie utført av Försvarshögskolan i Sverige.

Tolv prosent av mennene og fire prosent av kvinnene mener feminisme er en sikkerhetstrussel, melder Friatider.

Det overrasker professor i statsvitenskap ved Försvarshögskolan, Eva-Karin Gardell, som sier at antifeminister er høyreekstreme.

– Dette er spesielt overraskende med tanke på at Sverige blir sett på som et av de mest likestilte landene i verden og har en regjering som fører en feministisk utenrikspolitikk, sier hun på Försvarshögskolans nettsider.

Hun trekker fram at studien ikke har tatt for seg hvordan eller hvorfor gruppen anser feminisme som en sikkerhetstrussel.

– Man kan tenke seg at det er en anti-elitistisk holdning, eller at man har lyttet til ytre partier på høyresiden som fremmer ideer om at kvinner er en sikkerhetstrussel fordi de er mer tilbøyelige til å søke konsensus, og mindre tilbøyelige til å ty til militær vold, men det vet vi ikke, sier hun.

Studien er gjennomført som en nettundersøkelse med 3000 tilfeldig rekrutterte deltakere fra 16 år og oppover. Datainnsamlingen ble gjennomført over en to ukers periode i juni 2018.

Analysen av dataene deler deltakerne inn i fire kategorier med ulike syn på sikkerhetstrusler: «radikale høyre» , «konservative», «medelsvensson» og «urbane multikulturalister».

– I den første gruppen, som vi kaller «radikale høyre», er de bekymret for terrorisme, migrasjon og feminisme, og har lav tillit til media og etablerte institusjoner. Gruppen består hovedsakelig av litt yngre mennesker, mest menn, som også er relativt mer aktive på nett, sier Gardell.

De konservative defineres som «pensjonister som bor i mindre byer eller på landsbygda», som er bekymret for innvandring, terrorisme, tradisjonelle militære trusler og situasjonen i verden for øvrig. Det som skiller de konservative fra de høyreradikale, er tilliten til media, ifølge Gardell. Det gjelder også synet på feminisme som en sikkerhetstrussel.

Den tredje gruppen, kalt «medelsvensson», har ingen spesifikke mønster og havner i midten av alle variablene i oppfatningen av de ulike sikkerhetstruslene.

Gruppen «urbane multikulturalister» domineres av kvinner med universitetsutdanning som bor i større byer og er lite bekymret for terrorisme, innvandring og feminisme. De anser seg selv for å ha verdier som likeverd og toleranse, og stoler på myndigheter og media.

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!


Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.