En skadet gravid ukrainsk kvinne fraktes bort etter russisk bombing av et sykehus i Mariupol. Foto: AP Photo/Evgeniy Maloletka, File

EUs juridiske etat Eurojust har bistått Polen, Litauen og Ukraina med felles etterforskning av krigsforbrytelser i Ukraina. Også USA vil bistå i arbeidet.

Russland har blitt anklaget for å ha begått krigsforbrytelser i Ukraina ved blant annet å angripe sivile og bruke ulovlige våpen, skriver NTB-AP.

Eurojust sier i en uttalelse mandag at polske, litauiske og ukrainske myndigheter nå har satt sammen en gruppe etterforskere, og Eurojust bistår med juridisk og teknisk bistand.

Slik etterforskning vil, i likhet med tilsvarende arbeid overfor Tyskland etter 2. verdenskrig, i stor grad måtte baseres på vitneforklaringer. I tillegg vil verifiserte billed- og filmbevis nå spille en større rolle.

Polske myndigheter sier de så langt har sikret seg vitnebeskrivelser fra 300 flyktninger fra Ukraina. Også USA har anklaget Russland for krigsforbrytelser og har sagt seg villig til å bistå med å samle bevis for dette.

Det er uklart hva en slik etterforskning og eventuell domsavsigelse vil kunne munne ut i, så lenge det russiske regimet består og oppholder seg bak egne grenser.

Men for det russiske lederskapet vil det kunne føre til ytterligere isolasjon fra omverdenen, siden det vil være utstedt arrestordre på dem i de fleste land. Det vil i praksis være et utreiseforbud, bortsett fra til en håndfull lojale land som Hviterussland, Nord-Korea, Kina, muligens India og noen få til.

I tillegg kan regimet påføres et stigma man ikke så lett blir kvitt.

Les også: 

Russerne anklages for massive krigsforbrytelser i Mariupol

Bestill gode bøker fra Document forlag:

Kjøp Kents bok her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!


Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.