Nederlands mest kjente antivaksine-/nedstengningsaktivist Willem Engel ble arrestert onsdag i forrige uke. Han er nettopp gitt ytterligere 14 dagers varetekt for «oppvigleri» og for «oppfordringer til å begå forbrytelser mot offentlige myndigheter», antagelig noe à la det PST i Norge kaller «antistatlig tankegods».

Med det har nederlandske myndigheter krysset en ny grense i sin kamp mot uønskede holdninger. Willem Engel er den aktivisten «alle» i Nederland har et forhold til.

Tiltalen mot Engel går direkte mot kjernen i det budskap Engel forfekter. «We are the decent people» er hans motto, men han er tilsynelatende en trussel mot makthaverne. At straffeloven er et egnet instrument til å bringe motstandere til taushet på europeisk jord, er dog overraskende.

Engels advokat Jeroen Pols annonserte arrestasjonen:

– Willem Engel er nettopp blitt arrestert av politiet for «oppvigleri». Rutte-regimet har startet et fullskala angrep på kritikere og opposisjon samtidig som de går hardt ut mot manglende demokrati i land som for eksempel Russland.

I kunngjøringen fra nederlandske påtalemyndigheter heter det at en 45 år gammel mann fra Rotterdam er blitt arrestert grunnet «mistanke om oppvigleri». Den mistenkte skal over lang tid ha postet «konspiratoriske korona-relaterte meldinger på sosiale medier».

Kampen fortsetter

Idag er koronarestriksjonene redusert, men demonstrantene har ikke glemt at de for et år siden ble møtt av opprørspoliti med vannkanoner, politihunder og dusinvis av biler, noe som endte i en av de tøffeste konfrontasjonene mellom demonstranter og politi i koronaens tid. 58 mennesker ble arrestert og mer enn 1400 «administrativt fordrevet».

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.