Regjeringen skal aktivt hente ukrainske flyktninger til Norge. Blant annet skal 2500 flyktninger hentes fra Moldova. Samtidig frarådes at private henter ukrainske flyktninger.

Dette kom frem på regjeringens pressekonferanse klokken 18.00 torsdag.

– Moldova har bedt om hjelp for å håndtere flyktningstrømmen, og Norge vil stille opp. I tillegg tar vi ansvar for å hente noen av de mest sårbare flyktningene som denne forferdelige krigen har forårsaket, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

– Det er viktig at Norge, i likhet med andre europeiske land, bidrar i de felles europeiske ordningene for å hjelpe dem som er på flukt fra krigen.

Helseministeren sa også at Norge vil prioritere å ta imot ukrainske flyktninger som trenger helsehjelp.

– Det her er solidatitet som skal redde liv, sa helseminister Ingvild Kjerkol (Ap).

Kjerkol oppfordret nordmenn til å inkludere de ukrainske flyktningene i lokalmiljøene, slik at integreringen går så bra som mulig.

Regjeringen vil til sammen hente ut inntil 5.250 flyktninger gjennom ulike europeiske samarbeidsordninger.

På pressekonferansen sa justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) at regjeringen fraråder at private henter ukrainske flyktninger.

– Det er flott at mange vil stille opp, men jeg ber nå alle som vil hjelpe om å gjøre det på andre måter enn å organisere transport til Norge, sier Mehl.

Både justisministeren og statsministeren understreket at de i overkant av 5000 flyktningene som tas imot i denne omgang er bare en start. Tidligere har Utlendingsmyndighetene anslått at opp mot 35 000 ukrainske flyktninger vil ankomme Norge.

Jonas Falnes stilte spørsmål om hvor mye det vil koste å ta imot alle disse flyktningene, og om regjeringen kunne garantere at kommunene ville få dekket aller utgiftene i forbindelse med mottak av ukrainske flyktninger.

– Altså, vi har ikke satt en pris på et enkelt flyktningehode, det vil være feil, svarte Støre.

– Men vi har jo anslag som vi kan legge til grunn når vi nå planlegger. Men dette kommer til å koste, og det er noe vi må stille opp med, og som vi må ta hensyn til når vi planlegger på økonomi.

Også justisministeren sa at det var for tidlig å si hva totalkostnaden vil bli.

– Men det er ingen tvil om at dette kan være beløp i milliardklassen, sa Mehl.

Mehl sa at regjeringen vil komme i gang med å hente flyktninger så raskt som mulig, men kunne ikke konkretisere tidsaspektet mer konkret.

Les også:

UDI kjører ut hele asylløpet for ukrainske flyktninger

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.