Miljøvernere jubler, mens direktøren i gruveselskapet Nussir, Øystein Rushfeldt, er overrasket over at statsforvalteren i Troms og Finnmark har brukt et kvart år på å fastslå at de ikke vet hva de skal, når konklusjonen deres er at de ikke har oversikt.

Striden om gruvedriften i gamle Kvalsund kommune har til dels stått om sjødeponering av avfallsmassene fra den underjordiske og, ifølge Nussir selv, «klimanøytrale» driften, og til dels om hvorvidt gruvedriften vil være til hinder for reindriften i området.

Oversiktskart over de planlagte anleggene i Repparfjord, Hammerfest kommune. Illustrasjon: Nussir

Spørsmålet om den planlagte gruvedriften i Hammerfest kommune som kan gi et næringsfattig Finnmark store inntekter, har utviklet seg til en kasteball i sakte film mellom statlig, kommunalt og fylkeskommunalt byråkrati.

Så fredag ble det kjent (uten at det er opplyst om på Statsforvalterens hjemmeside), at Statsforvalteren har besluttet å oppheve vedtaket om byggetillatelse, og sendt saken tilbake til kommunen for ny behandling. iFinnmark har saken (betalingsmur):

Opphever byggetillatelsen for Nussir på Markopneset: – Tida jobber på lag med oss naturvernere for å få stoppet prosjektet

Direktøren i gruveselskapet Nussir, Øystein Rushfeldt, sier til iFinnmark at han ikke har noen anelse om hva dette betyr for selskapets byggeplaner på Markopneset:

– Jeg vet ikke hvordan Hammerfest kommune responderer på dette vedtaket fra Statsforvalteren. Foreløpig har jeg veldig lite informasjon om dette. Så dette er egentlig noe kommunen må svare på, sier han til iFinnmark.

– Det er et kommunalt industriområde, og ikke vårt, legger han til.

iFinnmark har forgjeves forsøkt å få en kommentar fra Hammerfest kommune. Miljøvernerne jubler:

Gina Gylver, leder i Natur og Ungdom, mener at tida spiller på lag med aktivistene, og at utsettelser for Nussir øker sjansen for at regjeringen stanser prosjektet.

– Kommunens dårlige prosess har nå kjøpt oss et helt år ekstra med politisk arbeid for å stanse gruveprosjektet. I løpet av året forventer vi at regjeringen tar inn over seg det enorme presset på livet i fjordene og på reindrifta, og innser at vi ikke har råd til dette gruveprosjektet på toppen av alt. Vi skal gjøre vårt for at regjeringa skal lære av Høyesterett sin dom om reindrift på Fosen og ESA sin prosess på sjødeponi, sier Gylver.

Direktøren for Nussir er ikke direkte overrasket over Statsforvalterens vedtak:

– Det jeg er overrasket over, er at statsforvalteren brukte så lang tid på å fastslå at de ikke vet hva de skal. Det har vært vanskelig å forutse. Jeg må ærlig talt si at jeg ikke vet hva de har brukt et kvart år på, når konklusjonen deres er at de ikke har oversikt. Men jeg overlater den diskusjonen til Hammerfest kommune og statsforvalteren, sier Øystein Rushfeldt til iFinnmark.|

– Vi beklager lang saksbehandlingstid, skriver Statsforvalteren tidlig i sitt vedtak.

Les også:

Sameleder Balto tror kobber for 500 milliarder betyr katastrofe

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.