EU rundet av toppmøtet med afrikanske ledere med et løfte om en investeringspakke på drøyt 1.500 milliarder kroner.

– Det råder nå en ny og ambisiøs ånd over samarbeidet mellom EU og Den afrikanske union, sa EU-president Charles Michel i sin oppsummering etter det to dager lange toppmøtet i Brussel.

AUs leder, Senegals president Macky Sall, konstaterer at man nå har «en historisk mulighet til å se på grunnlaget for en ny form for partnerskap».

EU tar sikte på å bidra med milliarder av euro i investeringer til energiprosjekter, digitalisering og samferdsel i Afrika de neste sju årene, og håpet er at dette skal bidra til å bremse Kinas sterke satsing på kontinentet.

Om de lovede investeringene vil være nok til å møte de enorme utfordringene afrikanske land står overfor, stilles det imidlertid spørsmål ved. Hvor pengene skal komme fra, er heller ikke klart.

Ifølge tyske kilder er planen å hente rundt 366 milliarder kroner fra EUs eget budsjett, mens rundt 640 milliarder kroner vil bli gitt i form av lånegarantier. Drøyt 200 milliarder må komme fra EU-landene selv, mens nærmere 500 milliarder må komme fra private investorer.

Under åpningen av toppmøtet anslo Sall at det trengs opptil 1.500 milliarder kroner i årlige investeringer framover, og han minte blant annet om at 600 millioner afrikanere fortsatt er uten elektrisitet.

Kjøp Sir Roger Scrutons bok “Svindlere, svermere og sjarlataner” fra Document Forlag her!

Kjøp Jean Raspails «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.