Nytt

«Make Greenland Great Again».  USA gir et betydelig beløp til utvikling av Grønland.  Photo by SAUL LOEB / AFP

USA markerer at man selv i korona-tiden har sitt blikk rettet også mot annet enn sitt eget land og sin egen virus-krise. Etter at president Trump i august ønsket å kjøpe Grønland, donerer nå USA drøyt 12 millioner dollar til investeringer i utdanning, turisme og industri på øya.

Ifølge NTB understreker Grønlands regjering at pengene er øremerket sivile prosjekter, stort sett innen utdanning, turisme og råvareindustri. Grønland har i lang tid vært preget av ulike sosiale problemer, og dette bidraget kommer utvilsomt godt med.

USAs ambassadør til Danmark, Carla Sands, understreket på en pressebriefing torsdag at amerikanerne ikke har lumske baktanker med donasjonen. Hun sier også at det ikke er innledet samtaler, verken med Danmark eller Grønland, om bygging av noen ny militærbase på øya.

«Vi er interessert i grønlandsk vekst. De har et utrolig potensial», sa hun og framhevet videre at USA og Grønland kan utveksle erfaringer om turisme.

Fra før av er amerikanerne til stede på Grønland med Thule-basen, med et radarsystem som er en viktig brikke i amerikanernes globale varslingssystem mot eventuelle missilangrep fra øst.

Ifølge NTB understreket Sands at flere land er aktive i området rundt Arktis, og hun uttrykte bekymring for russisk militæraktivitet og kinesiske planer i regionen.

Reaksjoner i Folketinget

USAs flørting med Grønland har vekket reaksjoner på begge sider av det politiske spekteret i Danmark, både hos Dansk Folkeparti på den ene siden og og Socialistisk Folkeparti (SF) på den andre.

SFs talsperson i saker om Grønland, Karsten Honge, sier han tror USA har militære baktanker.

«Så vidt meg bekjent, er ikke Carla Sands ambassadør for et veldedig fond. Hun er ambassadør for en supermakt, som ønsker innflytelse», sier han.

Ifølge Sands står imidlertid den danske regjeringen fullt og helt bak investeringene. Grønland er grovt sett uavhengig, men tilhører offisielt Danmark. Øya får stor økonomisk støtte også fra danskene.

Trump avlyste besøk

Trump fikk blankt avslag fra Danmarks statsminister Mette Frederiksen da han i fjor høst ytret ønske om å kjøpe Grønland for drøyt 5 milliarder kroner.

Senere kalte Frederiksen debatten om salg av verdens største øy for «absurd».

Trump avlyste så sitt besøk til Danmark, som skulle funnet sted et par uker senere.

Nå har altså det planlagte kjøpet av øya utviklet seg til å bli en gave på omkring 130 millioner kroner.

Kjøp Kent Andersens bok fra Document Forlag her!