Venstre lanserer nå et forslag om delvis legalisering av cannabis i hovedstaden. Bystyret må onsdag ta stilling til forslaget om å prøvetillate regulert salg av hasj og marihuana.

I forslaget står det:

«Bystyret ber byrådet søke staten om å gjennomføre et forsøk med regulert salg av lettere rusmidler for å redusere den kriminelle omsetningen og få økt kontroll over salget.

Byrådet bes legge frem sak for bystyret om hvordan et slikt forsøk kan organiseres.»

Julianne Ferskaug fra Venstre sier at ved å legalisere cannabis, så vil man redusere kriminaliteten. Det har hun selvsagt rett i, hvis kriminelle handlinger blir lovlig, så vil jo denne formen for kriminalitet forsvinne.

– Hvis en prøveordning i Oslo også bidrar til å redusere det illegale markedet i resten av landet, så er det en positiv bieffekt. Selv om det først og fremst er å bli kvitt en viktig kilde til kriminalitet i Oslo vi er opptatt av med dette forslaget, sier Ferskaug til lokalavisen Vårt Oslo.

Forslaget har ikke noe håp om å oppnå flertall i bystyret, og er derfor rent symbolsk.

— Det er for mange liv som går tapt hvert år til at vi ikke tar debatten om illegale rusmidler, sier Ferskaug.

Julianne Ferskaug er 28 år, jurist og bor på Frogner. Hun sitter i dag som vara til finanskomiteen i Oslo bystyre, og har tidligere sittet i kultur- og utdanningskomiteen, og vært nestleder i helse- og sosialkomiteen.

Ferskaug er tidligere leder av Unge Venstre. Hun står bak forslaget i samspill med tre andre representanter.

De fire bystyrepolitikerne fra Venstre som står bak forslaget henviser til at en rekke andre land er i ferd med å legalisere narkotiske stoffer.

— Det er på høy tid å ta kontroll over det svarte markedet. Canada og flere stater i USA har de siste årene startet å regulere salg av cannabis. I oktober ble Luxembourg det første europeiske landet til å vedta regulert salg av cannabis til rekreasjonelt bruk, står det i begrunnelsen fra Venstre.

— Det er nå blitt kjent at også Tyskland går inn for det samme. Flere og flere land innser at vi er nødt til å opprette et regulert marked for å sikre brukerne trygghet og for å bekjempe organisert internasjonal narkotikakriminalitet, skriver de fire bystyrepolitikerne fra Venstre.

Du kan lese hele forslaget via denne linken.

Vil ha forsøk med regulert salg av cannabis i Oslo. – Blir kvitt en viktig kilde til kriminalitet, sier Julianne Ferskaug (V) 

Kjøp «Den ulykkelige identiteten» av Alain Finkielkraut fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.