Militær lastebil av typen Dongfeng EQ2102 benyttet av hæren i Myanmar. Foto: TTL (Facebook) / Wikimedia Commons.

Kina leverte nylig 60 lastebiler av typen Dongfeng EQ2102 6×6 gratis til militær bruk for Djibouti, som i henhold til kinesiske planer skal motta i alt 160 slike kjøretøyer, melder Africa Intelligence.

Det er ikke første gang Kina leverer Djibouti militært utstyr uten økonomisk kompensasjon: I fjor mottok det østafrikanske landet, som ligger strategisk til ved stredet som skiller Rødehavet fra Adenbukten, to marinefartøyer av Kina.

Kart: Google Maps.

Kina leverer utstyret med forventninger om politisk velvilje fra Djiboutis side, men dette kan sette Djibouti, som også står i gjeld til Kina, i en vanskelig situasjon idet landet forsøker å orientere seg mer mot Vesten, skriver Africa Intelligence. Situasjonen kompliseres av at Kina også benytter kjølig diplomati som pressmiddel.

Både USA, Frankrike, Italia, Japan og Kina har militærbaser i Djibouti, og landet mottar store inntekter for dette vertskapet.

Den kinesiske basen, som åpnet i 2017, anses som et militært brohode i den nye maritime «silkeveien», som er en del av Kinas såkalte belte- og vei-initiativ. Kina har også gjennomført store byggeprosjekter i Djibouti.

Illustrasjon: Lommes / Wikimedia Commons.

 

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.