Miljöpartiets leder Märta Stenevi. Foto: Nils Petter Nilsson /TT Nyhetsbyrån/ NTB

Både i Norge og i Sverige går det svært trått for de ytterliggående «miljøpartiene». I en ny svensk måling havner også Miljöpartiet under sperregrensen. Den «grønne festen» kan være over.

Det svenske Miljöpartiet tilsvarer på de fleste måter norske MDG, med fokus på til dels svært ytterliggående klimapolitikk, miljøsaker, mest mulig fri innvandring og ellers en temmelig venstrevridd posisjon.

De to skandinaviske søsterpartiene deler nå også politisk skjebne, nemlig noe som kan tolkes som et slags fritt fall. Oppslutningen blant velgerne er i ferd med å bli fullstendig borte.

Samnytt beretter om den seneste utviklingen for Miljöpartiet:

I Sifos första mätning för 2022 sker inga dramatiska förändringar men både Miljöpartiet och Liberalerna ligger nu på samma nivå under spärren, skriver avisen.

Miljöpartiet har i motsetning til norske MDG hatt innflytelse i regjering, men valgte å tre ut av den rødgrønne koalisjonsregjeringen i fjor høst. Siden har man stått på egne ben.

Men denne manøveren har ikke gitt partiet ny vind i seilene. Tvert imot ser Miljöpartiet ut til å ha stabilisert seg på et nivå under sperregrensen, og fremstår som alt annet enn et parti med noen «grønn bølge» å ri på.

Samnytt har omtalt partiets nedtur også i en tidligere sak: Miljöpartiet imploderar – nere på 2,8 procent

Dette er samme tendens som man har sett for norske MDG, som til mange kommentatorer og journalisters overraskelse (og skuffelse) havnet under sperregrensen i høstens stortingsvalg, med 3,9 prosent.

Siden valget har MDG i måling etter måling ligget på dette og enda lavere nivåer, og i partiet snakkes det om selvransakelse og andre paniske grep for å snu skuta.

Mange vil kalle det som skjer med MDG for et politisk havari. Det er trolig bare i pressekretser, i visse kultpregede akademiske miljøer i større byer og andre klikkpregede små-grupperinger at MDG har klart å beholde stillingen.

Ikke minst har det blitt registrert at MDGs tidligere svært så medieprofilerte Oslo-byråd Lan Berg ser ut til å være mer eller mindre gått under jorden i sin nye rolle som stortingsrepresentant. Det er Houdini-klasse over dette politiske forsvinningsnummeret.

Både i Sverige og i Norge ser det ut til at det «grønne blaffet» man så en stund, er i ferd med å dø hen. Velgerne har fått andre, reelle problemer å bekymre seg om.

Stilt overfor saker som pandemi, strømkrise, økende rente, usikkerhet for jobbene, prisvekst og andre merkbare saker, blir klimasvadaen fort ubetydelig.

Fria Tider beretter også om andre resultater fra den nye målingen i Sverige:

Trots nya skandaler, fortsatta restriktioner och skenande el- och bensinpriser tycks svenska folket ha ett fortsatt högt förtroende för regeringen och Socialdemokraterna. Partiet ligger som ohotad etta på samma 31,1 procent som i förra mätningen i december.

Även Centerpartiet ligger kvar på ett oförändrat stöd. Starkast framåt går Moderaterna medan Kristdemokraterna tappar mest.

Ellers noteres det at Sverigedemokraterna (SD) sliter med å beholde de gode målingstallene man tidvis har hatt. Slik ser tallene ut for partiene :

S 31,1 (0,0)
V 9,6 (-0,1)
MP 3 (-0,2)
M 20,9 (+0,9)
C 7 (0,0)
L 2,9 (+0,1)
KD 4,4 (-0,7)
SD 19,2 (-0,5)

Les mer: 

Ikke så viktig lenger: Klima og «grønt skifte» feid vekk av strømpriser og pandemi

 

Bestill gode bøker fra Document forlag:

Kjøp Kents bok her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi ønsker oss enda flere abonnenter:

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.