Hvor nær var Danmark ved å få sin egen Breivik? 27-åringen som står for retten i Aalborg, hadde fantasier om massedrap, rekognoserte på skoler og skaffet seg våpen, men påstår at han la planene bak seg i 2018. Påtalemakten er ikke så sikker.

Onsdag sto vitnet frem som oppdaget 27-åringen på nett. Han ble sjokkert over hatet mot kvinner. Christian Skettrup arbeider for noe som kalles Digitalt Ansvar.

Han forklarer, at han ved et tilfælde stødte på et opslag fra nordjyden i et internetforum for såkaldte incels mænd der lever i ufrivilligt cølibat i sommeren 2019.

»Man kan se, at der er et helt ekstremt had mod kvinder,« siger analytikeren om opslaget, hvor den tiltalte beskriver sine følelser ved synet af en gruppe kvindelige studenter i en studentervogn.«

De fulgte 27-åringen over tid og så at han kretset rundt Adam Lanza som massedrepte på Sidney Hook-skolen i USA. Han hyllet også drapsmannen på Columbine High School.

Sommeren 2020 gikk Digitalt Ansvar til anmeldelse.

Anmeldelsen førte til, at politiet få dage senere opsøgte den 27-årige og ransagede hans bopæl.

Nordjyden blev sigtet for uforsvarlig opbevaring af et håndvåben og efterfølgende kørt på psykiatrisk skadestue.

Men det tok ikke lang tid før 27-åringen var tilbake på nett. Kombinasjonen av våpen og fantasier om massedrap gjorde at Digitalt Ansvar ikke klarte å sitte stille.

»Han har ondt i sjælen, er inspireret af tidligere massemordere og har potentielt et skydevåben. Hvis den person går frit rundt, er der grund til at frygte for vores liv,« siger Christian Skettrup.

Den 16. december 2020 blev den 27-årige anholdt tre dage efter at han ifølge politiet på det mørke internet havde oprettet en bestilling på en halvautomatisk riffel. Han har været varetægtsfængslet siden.

Faren vitnet også. Han fortalte om en sønn med store angstproblemer. De hadde forsøkt å få hjelp, men hadde ikke lykkes. Selv arbeidet han mye, men far og sønn hadde funnet felles interesse i våpen og skytetrening. Han var ikke klar over sønnens planer om angrep.

 

Tiltalt for masseskyderier blev politianmeldt efter hadske opslag

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.