Elon Musk, Jeff Bezos, Bernard Arnault, Bill Gates og Larry Page er verdens fem rikeste menn. Foto: Hannibal Hanschke, Susan Walsh, Vianney Le Caer / Invision, Leon Neal og Jeff Chiu – alle via AP / NTB.

Mens koronapandemien ifølge Verdensbankens estimater har økt antallet fattige mennesker i verden med 150 millioner, ble 2021 – i likhet med 2020 – et svært godt år for verdens superrike personer.

I løpet av året som gikk, økte de 500 rikeste i verden sin velstand med til sammen 1000 milliarder dollar, melder Bloomberg.

Mostly, it was a good time to be a multibillionaire. Soaring equity markets and rising valuations of everything – from mansions to cryptocurrencies to commodities – boosted the collective fortune of the 500 richest people by more than $1 trillion even as the Covid-19 pandemic left the world reeling for a second year.

Norges brutto nasjonalprodukt (BNP) i 2020 var til sammenligning på ca. 360 milliarder dollar.

Mer enn 200 personer har større formue enn 10 milliarder dollar, og verdens dollarmilliardærer er til sammen verdt 8400 milliarder dollar, hvilket er høyere enn BNP i alle verdens land unntatt USA og Kina.

De ti rikeste i verden er alle verdt mer enn 100 milliarder dollar:

Elon Musk – $273.5bn
Jeff Bezos – $194.2bn
Bernard Arnault – $177.1bn
Bill Gates – $138.3bn
Larry Page – $129.5bn
Mark Zuckerberg – $128.4bn
Sergey Brin – $124.6bn
Steve Ballmer – $120.7bn
Warren Buffett – $109.5bn
Larry Ellison – $108.1bn

Andelen av verdens velstand som tilhører de superrike, har økt kraftig på én generasjon, og koronakrisen har akselerert utviklingen:

“Since the mid-1990s, the share of wealth held by the global richest 0.01 per cent has risen from around 7 per cent to 11 per cent,” said Lucas Chancel, co-director of the World Inequality Lab at the Paris School of Economics. “The crisis did not reverse this trend. It slightly amplified it.”

De superrikes økte rikdom i 2021 skriver seg i betydelig grad fra investeringer i spesialiserte verdipapirer:

Among the richest sources of new wealth in 2021 were less tangible assets: digital assets, shares of newly listed technology stocks and special purpose acquisition companies (Spacs).

The gyrating value of digital coins added then erased billions for cryptocurrency influencer Mike Novogratz, while a record number of initial public offerings lifted the paper wealth of founders such as Brian Armstrong of crypto-trading platform Coinbase and Brazilian FinTech chief executive David Velez.

Elon Musk tok plassen fra Jeff Bezos som verdens rikeste mann i 2021, da verdien av hans eiendeler økte med hele 75 prosent, skriver Il Fatto Quotidiano. Det er ensbetydende med en økning av Musks personlige formue på mer enn 100 milliarder dollar. Ifølge den italienske avisen har Musk nå en formue som er sammenlignbar med den John D. Rockefeller hadde ved begynnelsen av det 20. århundre.

Bezos måtte derimot nøye seg med snaut 4 milliarder dollar ekstra. For andre på listen over de rikeste så 2021 slik ut (alle tall er i milliarder dollar):

Bernard Arnauld: +62
Bill Gates: +6,6
Mark Zuckerberg: +25
Sergey Brin: +45
Steve Ballmer +40
Warren Buffett +22
Larry Ellison +28

Flere av personene på listen, har lyktes i å betale svært lite skatt.

Warren Buffett har betalt 0,1 prosent av sin personlige verdiøkning i skatt, mens den tilsvarende andelen for Jeff Bezos er 0,98 prosent og for Elon Musk 3,7 prosent. De lave andelene skyldes at formuesøkningen langt på vei skyldes en stigning i prisene på verdipapirer som ikke er realisert, opplyser Il Fatto Quotidiano.

Den amerikanske økonomiprofessoren Philip Kotler har gått langt i å antyde at de superrikes voldsomt store konsentrasjon av rikdom er en trussel både mot kapitalismen og demokratiet. Noen betydelige politiske initiativer til å hanskes med trusselen er imidlertid ikke å se.

 

Kjøp Kents bok her!

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.