Lars Haltbrekken (SV). Foto: Lise Åserud / NTB

Regjeringen vil oppheve flypassasjeravgiften frem til 1. juli for å hjelpe en flybransje i krise. Samarbeidspartner SV sier nei, og høres ut som om de synes at hele bransjen like godt kan dø.

Norsk flybransje har hatt det svært tungt økonomisk i covid-tiden, helt fra mars 2020. For å sikre at bransjen overlever og blir i stand til å operere i fremtiden, har Støre- regjeringen foreslått å oppheve flypassasjeravgiften i en periode, i første omgang til 1. juni.

Men her viser SV seg som et nærmest ekstremt og næringslivsfiendtlig parti, straks noe som angår temaet «klima» kommer på banen. Det er spesielt partiets miljøpolitiske talsperson Lars Haltbrekken som gang på gang fremstår på linje med de mest livsfjerne ungdommene i MDG.

NTB melder om saken:

– Det er ikke en prioritert sak for oss å gi avgiftslettelser til forurensende flytrafikk, sier miljøpolitisk talsperson Lars Haltbrekken fra SV til NRK.

Ifølge Haltbrekken er regjeringen forpliktet gjennom budsjettavtalen til å finne flertall med hans parti.

Dette oppfatter han  tydeligvis som fri bane til å drive rått hardkjør og utpressing mot en flybransje han personlig ser ut til å ha lagt har lagt for hat.

Haltbrekkenes uttalelse innebærer i praksis en erklæring om at SV ønsker hele norsk luftfart ryddet av veien, hvilket mildt sagt er et nokså ytterliggående standpunkt. Det minner om fanatisme.

NTB forteller at NHO har bedt om unntak fra avgiften ut hele 2022. Selv om SV ikke virker samarbeidsvillige, har man i næringslivsorganisasjonen tro på en form for løsning:

– Jeg innbiller meg at også SV er opptatt av norske arbeidsplasser og et flytilbud i hele landet, sier administrerende direktør Torbjørn Lothe i NHO Luftfart.

Han kan nok dessverre ikke regne med at Haltbrekke bryr seg nevneverdig om verken arbeidsplasser eller flytilbud, så lenge han har mulighet til å fremstå som en «klimaforkjemper».

I kjent sosialistisk, hensynsløs ånd er han villig til å ofre mye, så lenge det ikke går ut over ham selv.

Flybransjen, næringslivet og alle de nordmenn som mener vi trenger en fungerende luftfart, må inderlig håpe at det finnes mer vokse og ansvarlige mennesker i SVs ledelse enn Lars Haltbrekken.

Det vil trolig være svært skadelig for SVs  ambisjoner i norsk politikk fremover, om Lars Haltbrekken skal få lov til å prege partiet med denne typen rabiat tankegods. Slikt hører mer hjemme i små, sektpregede grupperinger som MDG, enn i et parti med ønske om styringsposisjon.

Del opplevelsen av Document med andre, gi et abonnement i julegave: 

 

Ennå ikke lest den? Bestill i dag:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.